Baggrund: Trafikforliget

Et bredt flertal i Folketinget har aftalt at investere 94 milliarder kroner i veje og jernbaner frem mod 2020. Se hvordan det berører vores region her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skal være lettere at bevæge sig rundt i trafikken, både den kollektive og den private. Et bredt flertal i Folketinget har aftalt at investere 94 milliarder kroner i veje og jernbaner frem mod 2020, ligesom partierne er enige om at fremrykke en række investeringer for at sætte gang i økonomien.

Du kan se investeringerne i vores region ved at trykke på knapperne i kortet --->

- Der er en meget klar profil: To tredjedele grønt og en tredjedel sort - altså kollektiv trafik kontra asfalt - så det er en meget, meget flot aftale, siger finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Se TV2 ØSTs medarbejder på Christiansborg vurdere om aftalen er en sejr for vores region

VK-regeringen havde oprindeligt foreslået at investere 90 milliarder kroner i den såkaldte infrastrukturfond, men i sidste øjeblik lykkedes det oppositionen at skaffe ekstra fire milliarder kroner. Bag aftalen står alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.

Kommentarer:

Næstved har ikke armene helt oppe
Glæde i Odsherred og Slagelse
Jubel i Odsherred

Kalundborg: Gennembrud for rute 23
R: Bedre kollektiv transport til Sjællændere
S: Markante resultater
Venstre: En milepæl
SF: Kæmpe SF-sejre
DF: God aftale
DI: Fjerner ikke trængslen
Connie H: Vi knækker CO2-kurven
Transportbranchen er tilfreds
Cyklister: Endelig sker der noget
Barfoed: Grøn transportaftale
Danske Havne: Gennembrud for havne

Aftalen i korte træk i Region Sjælland
Rute 21 fra Tuse til Vig skal udbygges til motortrafikvej og altså ikke motorvej - men som en såkaldt 2+1 løsning. Det betyder, at der skiftevis bliver overhaling og afspærret midterrabat.

Rute 23 - også kaldet Skovvejen - bliver lavet om til motorvej - foreløbig på de 12 kilometer fra Holbæk-motorvejen og frem til Regstrup. Samtidig skal der laves en miljøundersøgelse af hele strækningen.

Nordvestbanen får på sigt dobbeltspor for togene mellem Vipperød og Lejre. Det kan dog tage mange år.

Der er også penge til Holbæk-motorvejens udbygning ved Roskilde. Og en omfartsvej ved både Slagelse og Nykøbing Falster. En omfartsvej er muligvis også på vej til Næstved på sigt. I hvert fald skal der laves en ny såkaldt forundersøgelse.

En omfartsvej på Stevns ved Strøby Egede og ind til Køge blev det til gengæld ikke til i denne omgang.

Til gengæld bliver der afsat 200 mio til nye færger til småøerne.

Links:
Læs hele trafikforliget (PDF)
Udmøntning af transportaftalen (PDF)
Infrastrukturfondens anvendelse i aftalen (PDF)

Reaktioner fra borgmester i Næstved, Henning Jensen:
[video:flv:090130_naestved.flv]

Fra Næstved er begejstringen til at tage og føle på.

Der blev ikke givet 300 millioner kroner til en omfartsvej. Det blev i stedet til fem millioner kroner til en undersøgelse, der skal slå fast, om omfartsvejen er en god idé.

- Jeg har ikke armene helt oppe. For jeg ville helst have de 300 millioner her og nu. Og så kunne man gå i gang med projektering og bygningen af den meget nødvendige omfartsvej, lyder det fra Næstveds socialdemokratiske borgmester, Henning Jensen.

Reaktioner fra Slagelse og Odsherreds borgmestre, Lis Tribler og Finn Madsen:
[video:flv:090130_triblermadsen.flv]

Beslutningen om at frigive 1,6 mia. kr. til igangsætning af 2. og 3. etape af rute 21 fra Tuse til Vig vækker begejstring uden lige hos såvel erhvervslivet som i det politiske liv i Odsherred.

- Det er en beslutning, som vil få historisk betydning for Odsherred. Med denne vej får vores egn et enormt løft, som kan betyde store fremskridt på en lang række områder og dermed gavne såvel kommunens økonomi som borgernes velfærd, siger borgmester Finn Madsen (Soc.dem.).

I Slagelse er borgmester Lis Tribler (Soc.dem.) glad. Der blev sat penge af en en omfartsvej ved Slagelse.

- Jeg er glad for beslutningen. Vi skulle have haft den før, men så kom der en kommunalreform, der først skulle på plads, siger hun.

TV2 ØSTs medarbejder på Christiansborg vurderer trafikforliget:
[video:flv:090130_allan.flv]