Baggrund: Derfor kan Tvind leve i bedste velgående, når kritikken hagler ind over dem

På snart femte årti lever Tvind i bedste velgående. Det skyldes, at fællesskabet tilbyder en vare, som kommunerne vil have til en god pris, siger ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I årevis har negativ omtale af Tvind fyldt i medierne.

Kritikken har blandt andet gået på, at fællesskabet har været ekstremt lukket og har udøvet tyranni over for sine medlemmer. Fusk med offentlige tilskud har også været et tilbagevendende tema.

Nu er Tvind atter tilbage i rampelyset.

DR har netop afsløret, at blandt andet Magleby Skolecenter ved Skælskør har relationer til Tvind. Det har fået Slagelse Kommune at ville bryde samarbejdet med skolen og trække deres økonomiske støtte.

quote  De er bundet sammen af en stærk loyalitet, der vier al deres tid og alle deres penge til fællesskabet

Jes Fabricius Møller, historiker og forfatter

Men hvad er Tvind egentlig?

For at finde ud af det, skal man nogle årtier tilbage. Eventyret startede nemlig tilbage i 1970, hvor skolelæreren Mogens Amdi Petersen stiftede en højskole på Fanø, hvor en gruppe mennesker kæmpede for at ændre hårde levevilkår i ulande.

I 1972 flyttede højskolen til Ulfborg i Vestjylland, og sammen med Det Nødvendige Seminarium oprettede man Tvindskolerne, som arbejdede med særlige pædagogiske principper. 

En uafhængig interessegruppe

Ifølge Jes Fabricius Møller, historiker og forfatter til bogen 'På Sejrens Vej', som beskriver Tvinds aktiviteter, er Tvind organiseret omkring Lærergruppen. Det er en uafhængig interessegruppe på nogle hundrede medlemmer. Fællesskabet har dog ikke noget medlemsregister, men er bundet sammen af en stærk loyalitet, der vier al deres tid og alle deres penge til fællesskabet.

- Når de siger, de er uafhængige, så er det på sin vis rigtigt i juridisk forstand. Men folk, der er medlem af Lærergruppen, er bundet af en gensidig loyalitet og er underlagt Tvinds centrale ledelseskontrol – det er det, der får os til at kalde det en koncernlignende struktur, siger han til TV ØST.

Fusk og kritisable forhold

I kølvandet på DRs dokumentarserie, som sætter fokus på Tvinds aktiviteter, er alvorlige afsløringer omkring fællesskabet dukket op til overfladen. I dokumentaren bliver der dykket ned i fællesskabet, der i årenes løb er blevet en af de største leverandører af socialpædagogiske tilbud.

quote  Der er historie efter historie om, at folk arbejder under meget kritisable vilkår for næsten ingen penge

Jes Fabricius Møller, historiker og forfatter

Tilbud, som indebærer behandling af børn og unge med vanskeligheder og udfordringer på 37 bo- og opholdssteder i hele landet. Og netop de institutioner modtog ifølge DR 190 millioner kroner fra 67 kommuner sidste år.

Ifølge Jes Fabricius Møller er det en af grundene til, at Tvind har kunnet fungere så længe. De tilbyder en vare, som kommunerne skal bruge, forklarer han. I dokumentaren oplyser DR, at de tilmed tilbyder en vare til konkurrencedygtige priser.

Da TV ØST spørger ind til kritikken af Tvind, lister Jes Fabricius Møller den op i tre punkter, der handler om alt fra bostedernes kvalitet til ringe arbejdsvilkår for medarbejderne.

- For det første har Danmarks Radio for eksempel rettet en kritik mod botilbuddenes kvalitet, som Tvind tilbyder. Det andet er, at der er en stærk mistanke om, at Tvind kanaliserer midler til botilbuddene til Tvinds øvrige aktiviteter. Det er dog ikke dokumenteret, fortæller Jes Fabricius Møller.

- Det sidste er, at de udnytter arbejdskraften på bostederne. Der er historie efter historie om, at folk arbejder under meget kritisable vilkår for næsten ingen penge.

Ekspert: Fællesskabet er bygget op som en koncern

At Jes Fabricius Møller kalder Tvind for en koncernlignende struktur, har vist sig at være uhørt vanskeligt at bevise, fortæller han. Men der er to hovedårsager, der peger på, at det er tilfældet.

For det første har de fleste af skolerne med forbindelser til Tvind lejet deres bygninger hos en fond, der har adresse i Tvind. Fonden kaldes Fælleseje, som ifølge Tvind selv er en selvejende institution, der blandt andet har til formål at udleje ejendomme til undervisning.

En anden årsag, der peger på, at Tvind er en koncern, er det påfaldende navnesammenfald.

- Det vil sige, at en leder på den ene skole sidder i bestyrelsen for en anden. Og så er de centrale figurer, efter det oplyste, alle medlemmer af Lærergruppen, siger Jes Fabricius Møller.

Fundet i Mexico

Gennem tiden er Tvind også blevet efterforsket for skattesvindel. Efter en fire år lang retssag med otte af de ledende personer hos Tvind blev en af de tiltalte dømt til 2,5 års fængsel for skattesvig og underslæb i 2006.

Fem af de frikendte, herunder stifteren Mogen Amdi Petersen, forlod landet, inden anklageren nåede at anke dommen til landsretten. De er nu efterlyst internationalt og tiltalt for at have snydt den danske stat for 47 millioner kroner og for at have begået underslæb for 57 millioner kroner. 

Mogens Amdi Petersen blev i 2016 set i Mexico, hvor han angiveligt opholder sig i Tvinds hovedkvarter i landet. Mexico har nægtet at udlevere Mogens Amdi Petersen til retsforfølgelse i Danmark.