Bagefter med brystscreening

Det kan koste liv, at regionen bryder regeringens løfte om at tilbyde brystkræftsscreening. Alle kvinder imellem 50 og 69 skulle have haft tilbuddet senest ved udgangen af 2009, men det er langt fra tilfældet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Karen Jeppesen går og venter på, at hun skal indkaldes til screening for brystkræft. Men hun har endnu ikke fået noget tilbud i sin postkasse.

Karen Jeppesen er ikke den eneste kvinde i alderen mellem 50 og 69 år, som ikke havde fået tilbuddet inden årsskiftet. Faktisk var der 34.000 af regionens 115.000 kvinder i den aldersgruppe, som havde fået tilbuddet. Dermed lever regionen ikke op til regeringens løfter.

- Det er vi selvfølgelig ikke tilfredse med. Det er langt billigere at forebygge end at helbrede, siger Villy Christensen, som er formand for Patientforeningen.

Det kan have store konsekvenser at måtte vente på en undersøgelse.

- I værste tilfælde kan det betyde, at risikoen for at dø forøges. Derudover kan det også betyde, at man må fjerne brystet, siger Villy Christensen.

Hos regionen forklarer man sig med, at de busser man skulle bruge til at køre rundt og lave screeningerne blev forsinkede.

Det er selvfølgelig beklageligt, men sådan er livet, siger Steen Bach Nielsen (A), som er regionsrådsformand

Regionen er nu begyndt at sende breve rundt, hvor de tilbyder, at man kan komme til omgående på Ringsted Sygehus.