Asylpresset mod Danmark fortsætter

Et stort antal flygtninge rejser stadig igennem landet, ligesom rekordmange søgte om asyl i oktober, skriver Kristeligt Dagblad.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens strømmen af flygtninge over Middelhavet tilsyneladende er ved at aftage, rejser tusindvis af flygtninge fortsat gennem Danmark. Rigspolitiet skønner, at 31.700 flygtninge er passeret gennem Danmark i november, og i denne uge offentliggjorde Udlændingestyrelsen, at rekordmange - 3646 personer - søgte om asyl i Danmark i oktober. Samlet set ankom 13.425 asylsøgere til Danmark til og med oktober mod 14.792 i hele 2014. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Derudover erfarer Morgenavisen Jyllands-Posten, at asyltallet for november er endnu højere og har rundet 4500 asylsøgere. Dette tal kan dog ikke bekræftes af Udlændingestyrelsen.

Ekstra mandskab ved Rødbyhavn

Ved færgelejet i Rødbyhavn må politiet til stadighed indkalde ekstra mandskab for at tage imod de mange flygtninge, fortæller politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Situationen er omskiftelig. Den ene dag kommer der ganske få flygtninge, den næste dag kommer der mange med tog og færge til Rødby. De, der ikke har lovligt ophold i Danmark, bliver tilbageholdt af politiet med henblik på at blive sendt ud af landet, siger Kim Kliver.

Rigspolitiet oplyser, at 875 flygtninge er blevet sendt tilbage til Tyskland fra den 1. september til den 30. november i år.

34 forslag forslag til stramninger

Under valgkampen lovede Venstre, at der ville komme færre asylsøgere, hvis partiet kom til magten. Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, vil dog ikke kommentere konkrete tal, men peger på, at regeringen i sidste uge fremlagde en pakke med 34 forslag til stramninger. Blandt forslagene er, at flygtninge med midlertidig beskyttelse først skal kunne opnå familiesammenføring efter tre år, og at ydelser til flygtninge skal sættes yderligere ned.

- Regeringen var klar med en omfattende pakke, der skulle begrænse tilstrømningen, indtil Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne hev et uovervejet forslag om flygtningelandsbyer op af hatten, og forhandlingerne blev afbrudt. Forslaget kom, uden at det var blevet analyseret, hvad flygtningelandsbyer betyder for integrationen, siger Marcus Knuth.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkeparti, men partiets integrationsordfører, Martin Henriksen, har tidligere i denne uge udtalt, at regeringen "ingenting foretager sig".

Røde Kors-medarbejdere løber stærkt

Røde Kors står for indkvarteringen af størstedelen af de mange asylsøgere, og ifølge generalsekretær Anders Ladekarl løber medarbejderne stærkt, men kan "klare opgaven". Han mener, at det er umuligt at sige, hvor mange flygtninge, der vil søge mod Danmark de kommende måneder.

- Men antallet af flygtninge, der er kommet til Grækenland, er faldet relativt meget de seneste uger. Hvis det får en effekt op gennem Europa, så kan man nok forvente, at tallet vil falde. Andre faktorer som Sveriges indførelse af grænsekontrol og stramninger i Tyskland kan også have indflydelse, siger Anders Ladekarl og tvivler på, at yderligere danske stramninger vil have en effekt.

- Andre lande i Europa er i gang med at lave tilsvarende stramninger, så derfor kan det være svært at vurdere virkningen. Der er så mange faktorer, som afgør, om flygtninge vælger det ene eller det andet land. Den mest afgørende faktor er, at krigen i flygtningenes hjemland fortsætter. Derfor nytter det ikke, at de enkelte europæiske lande nærmer sig den laveste fællesnævner. Europa er nødt til at finde en fælles løsning på flygtningeproblemerne, siger Anders Ladekarl.


Nyhedsoverblik