¨

Arresthuse er for små og for gamle

Foto: TV ØST

De mindste og mest umoderne arresthuse bør nedlægges, lyder det fra Fængselsforbundets formand, som mener, at de er bygget til en anden tid.

Alene på Sjælland er der ti arresthuse, hvor de indsatte stort set opholder sig 24 timer i døgnet i små celler næsten uden dagslys. Fængselsforbundets formand Kim Østerbye foreslår, at der bygges nye og større arresthuse ved de store regionale politistationer:

- De nuværende arresthuse er bygget til en anden tid. Der er alt for lidt plads til fælles aktiviteter. De indsatte må opholde sig på deres små celler det meste af døgnet, bortset fra én times gårdtur, siger han til DR Sjælland.

- Jeg siger ikke, at alle arresthuse skal nedlægges, for det er også gode lokale arbejdspladser. Men nogle af de mindste og mest umoderne bør nedlægges, og andre skal moderniseres. De kan suppleres med større arresthuse ved de store regionale politistationer, foreslår Kim Østerbye.

Jul i motionsrum

I Slagelse måtte de 30 indsatte holde julegudstjeneste på gangen og spise julemiddagen i et lille motionsrum, fordi der ingen fællesarealer er. Arrestforvarer i Slagelse, Ebbe Storm siger, at der er behov for celler med større vinduer:

- Jeg ved ikke, hvad det gør ved mennesker med disse små vinduer oppe under loftet, men jeg kan ikke, tro det er sundt, for der er ikke mulighed for luftcirkulation. Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at vi fik et stort multirum, som f.eks. kunne bruges til gudstjenester og andre arrangementer for de indsatte, siger han til DR Sjælland.

Kortlægning i gang

Slagelse Arrest har et lille værksted, hvor der kun er plads til få indsatte, resten sidder og laver montagearbejde i deres celler. Det tjener de ti kroner i timen ved, så de har lidt lommepenge. En stor del af de yngre indsatte læser HF på et lukket online-system. Det foregår også fra cellerne, da de har udgangsforbud fra arresten, mens de venter på deres dom.

Kriminalforsorgen er i øjeblikket i gang med at kortlægge samtlige arrester for at se, hvor der kan moderniseres.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App