Årets 10 vigtigste arkæologiske fund

Kulturstyrelsen har lavet en top 10 over årets vigtigste arkæologiske fund. Se dem her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
  • Krigsskibet på havets bund: Det hollandske skib "Swarte Arent" - "Sorte Ørn" - blev skudt i sænk af den danske flåde under Slaget i Femern Bælt i 1644 og er fundet næsten intakt på havets bund.
  • Sølvskatten fra Mannerup: På en mark i landsbyen Mannerup på Sjælland har amatørarkæologer fundet en fem kilo tung sølvskat, der har været gravet ned i et lerkar siden den ældre germanske jernalder, formentlig omkring år 400 efter Kristi.
  • Middelalderskatten fra Østermarie: Fritidsarkæologen Kim Lund-Hansen har fundet to relikviekors i sølv på en mark ved Østermarie på Bornholm. Det største kors er 12 centimeter langt, og desuden omfatter skatten mønter fra 1100-tallet og 10 sølvbarrer.
  • Gravhøj ved Kolding: Ved Møsvrå nord for Kolding har arkæologer fundet en begravelsesplads med 55 urnegrave, der stammer fra perioden år 500 før Kristi og frem mod år nul. Pladsen er fundet ved fire overpløjede gravhøje fra den ældre bronzealder.
  • Kæmpe stendysse ved Aarhus: En 20 meter lang og otte meter bred stendysse fra den tidlige bondestenalder er fundet under arbejdet på det nye supersygehus ved Skejby nær Aarhus.
  • Jernalderhus mellem Bording og Låsby: Under motorvejsarbejde er arkæologer stødt på et stort hus fra oldtiden: 65,5 meter langt og syv meter bredt. I alt har over 400 kvadratmeter været under tag, og huset er det største, der er fundet fra den tid.
  • Brændt hus på Lolland: Arkæologer har udgravet et nedbrændt hus, der har hørt til en 2000 år gammel stormandsgård i Hoby på Lolland. Huset har intakt gulv og en velbevaret væg, der kan dateres ret præcist og giver god viden om datidens byggeskik.
  • Gåsetårnets væltede makker: Under arbejdet med at genetablere voldgraven ved Vordingborg Slotsruin er der fundet en makker til Gåsetårnet. Der er tale om et væltet tårn, der har ligget helt urørt og glemt i vandet i 650 år.
  • Oldtidssamfund ved Hårup: Motorvejsbyggeri ved Hårup har afdækket et helt samfund fra oldtiden. Der er fundet 25 forhistoriske gårde, andre 25 grave, tre såkaldte dødehuse, en jernudvindingshytte og kulturlag fra sten-, jern- og bronzealderen.
  • Langhuse ved Holsted: I forbindelse med byggeri af et stort kreaturslagteri ved Holsted er der fundet nogle sjældent velbevarede langhuse fra den yngre stenalder, der varede fra 2400 til 1700 før Kristi. De største huse målte 32 gange syv meter.

 

      /ritzau/


Nyhedsoverblik