Apoteker må lukke i Udkantsdanmark

Mange apoteker må dreje nøglen om, hvis regeringen får held med at slække regulering og fjerne udliningsordning på området. Det frygter Apotekerforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Apoteker i Udkantsdanmark risikerer lukning, og adgangen til medicin bliver mere besværlig, hvis regeringen får gennemført et forslag i forbindelse med Vækstforums møde i denne uge.

Forslaget går blandt andet på at slække på reguleringen af området, og blandt andet at afskaffe udligningsordningen mellem apotekerne.

- Det kan umuligt være meningen med en politik, som skal gavne danskerne i hverdagen, at en stor del af befolkningen risikerer at miste adgangen til et apotek i deres nærområde, siger formanden for Danmarks Apotekerforening, Niels Kristensen:

- Der bliver muligvis kortere mellem apotekerne i byerne, hvor der i forvejen er en god dækning. Til gengæld kan det medføre apotekslukninger i Udkantsdanmark.

Udligningsordningen betyder, at store apoteker i byerne yder driftstilskud til små apoteker i tyndt befolkede egne. Det er med til at sikre, at alle danskere har nem og hurtig adgang til medicin.

Bliver ordningen fjernet, vil apoteker i 26 kommuner være lukningstruede, viser tidligere beregninger fra Apotekerforeningen. Her i regionen drejer det sig om apoteker i Faxe, Guldborgsund, Kalundborg, Næstved, Slagelse, Sorø og Stevns

- Fordelen ved det nuværende system er, at alle borgere hurtigt kan få den nødvendige medicin til de samme priser over hele landet, siger Niels Kristensen.

Han påpeger, at alle borgere har adgang til rådgivning om den medicin, de modtager. Og at alle er omfattet af den sikkerhed og sundhedsfaglige rådgivning, der omgærder udlevering af medicin på apotekerne.

- Vi fanger dagligt syv fejl, som ville have ført til indlæggelse. Så det er svært at se en gevinst ved at ændre den ordning, siger formanden.

 /ritzau/