Apopleksi: Vær opmærksom på symptomerne

Hvert år bliver ca. 2000 mennesker ramt af apopleksi, som er den fælles betegnelse for en blodprop eller en hjerneblødning. Og mange af dem som efterfølgende får skader af det, kunne have mindsket følgevirkningerne, hvis de havde reageret tidligere på symptomerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sidste år blev 1930 mennesker ramt af en blodprop eller en hjerneblødning. Næsten hver tiende blev dræbt, og mere end halvdelen fik varige handikap. Men mange af dem kunne være sluppet langt billigere, hvis de havde været opmærksomme på symptomerne.

Sådan kunne det også have været for Carsten Pedersen. For 6 år siden blev hans liv ændret markant.

- Jeg kunne ikke gå, jeg kunne ikke tale. Jeg kunne faktisk ingenting, siger han.

Carsten Pedersen blev ramt af 3 blodpropper. Men selvom han i dagevis havde været træt, havde haft ondt i hovedet og havde haft en arm der sov, reagerede han ikke.

- Man har et par dårlige dage, ikke. Man tænker ikke på at det kunne være alvorligt, siger han.

Men det var det altså. Og derfor har han i dag svært ved at tale tydeligt, hans korttidshukommelse er væk, og han har problemer med finmotorikken.

Desværre er der mange, der reagerer alt for sent, når de bliver ramt af apopleksi. Sidste år kom kun halvdelen i behandling i tide.

- Der er jo mange mennesker, der ikke kender til de symptomer, der er på en apopleksi, som enten ikke lækker mærke til det, eller tænker 'Jamen det går nok over, og nu sover jeg på det', siger Lise Beha Erichsen, som er Direktør i Hjernesagen.

Hvis man får slået alarm i tide, har man en chance for at forhindre eller i hvert fald mindske efterveerne fra en blodprop. Det gør man ved såkaldt trombolyse-behandling. Trombolysebehandling virker ved, at patienten får sprøjtet et meget stærkt blodfortyndende middel ind i blodet. Og den opløser så de blodpropper, som kroppen har skabt. Men behandlingen er kun effektiv, hvis man får den senest fire en halv time efter de første symptomer har vist sig.

Derfor er det utroligt vigtigt, at man ringer 1-1-2 med det samme, hvis man pludselig bemærker et eller flere af følgende symptomer:

- Lammelse af arm eller ben i den ene side.
- Hvis man har vært ved at finde de rette ord, eller ved at udtale dem rigtigt.
- Hvis mundvigen hænger i den ene side.
- Eller hvis man pludselig ser dobbelt.

 


Nyhedsoverblik