¨

Antal smittede med svine-MRSA er fordoblet på et år

Foto: TV ØST

I alt 1276 danskere blev smittet med den multiresistente bakterie svine-MRSA i 2014. Det er flere end ventet.

Testen for, om man er blevet smittet med bakterien svine-MRSA, var for 1276 danskere positiv sidste år. Det viser en netop afsluttet opgørelse for 2014 fra Statens Serum Institut. Antallet af smittede er større end ventet, skriver Politiken.

I 2013 blev 648 konstateret smittet, og de godt 1200 smittede sidste år er flere, end de 900, som eksperterne forudså for et halvt år siden.

Overlæge på Statens Serum Institut Robert Skov slår dog over for Politiken fast, at stigningen 'nok er stor, men stadig inden for, hvad man kunne forvente.'

Gør din krop til sit hjem

I september blev tre værnepligtige på Antvorskov Kaserne i Slagelse smittet med MRSA. Når man er smittet med bakterien, der betegnes MRSA 398, har bakterien inficeret din krop og gjort den til sit hjem. Den lever og formerer sig der og kan forårsage infektioner og dødsfald.

Læs også: Endnu en værnepligtig smittet med MRSA

Årsagen til den markante stigning i antallet af smittede er ifølge Robert Skov, at bakterien nu er udbredt til omkring to ud af tre svinebesætninger. I 2007 blev 14 personer konstateret smittet.

Derudover bliver flere registreret, fordi der tages flere test, lyder det fra Robert Skov.

Markant fordobling

Men Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge ved Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, kalder fordoblingen 'markant', og til Politiken siger han, at det er bevis på, at der er tale om 'en epidemi, der er ude af kontrol.'

Ifølge ham er tallet kun toppen af isbjerget. Eksperter skønner også, at mellem 6000 og 12.000 danskere er bærere af svine-MRSA uden at vide det.

Bakterien er modstandsdygtig over for en række former for antibiotika - heriblandt penicillin. Dog var det kun to personer, der døde på grund af svine-MRSA sidste år, mens otte fik blodforgiftning.

Behov for mindre antibiotika

Til sammenligning døde otte personer af andre typer af MRSA, der også var skyld i 55 personers blodforgiftning, viser seruminstituttets opgørelse.

Læs også: Ikke yderligere MRSA-smittede på kaserne

Hans Jørn Kolmos mener, at tallene fra 2014 viser, at der er behov for mindre antibiotika og en inddæmning af smitten for at komme svine-MRSA til livs.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App