Anklager om dom til politibetjent: - Der er større principper på spil

En erfaren politibetjent er kendt skyldig i at have løjet i tre politirapporter og efterfølgende afgivet falske vidneforklaringer i retten om sagerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tidligere i dag blev en politibetjent dømt for at have givet urigtige oplysninger om personer, der skulle have kørt i påvirket tilstand.

Byretten i Nykøbing Falster idømte betjenten fire måneders ubetinget fængsel. Betjenten ankede på stedet dommen til Landsretten. 

quote Der er større principper på spil

Henrik Plæhn, senioranklager

- Nu er der jo anket, så sagen starter forfra. Den starter fra nul i Landsretten. Så må vi se, hvad det bringer, siger senioranklager Henrik Plæhn.

Anklageren er ellers godt tilfreds med dommen.

- Jeg kan ikke være andet end tilfreds med resultatet. Der skete domfældelse i fuldt omfang. Det viste sig, at det var rigtigt at rejse tiltale i sagen, siger han til TV ØST.

- Det er afgørende, at vi kan stole på politiet

Betjenten er tiltalt for i tre tilfælde at have afgivet urigtige oplysninger både i sine politirapporter og efterfølgende i retten med henblik på at få de anholdte personer dømt for kørsel i spiritus- eller hashpåvirket tilstand. To blev frikendt i retten, og en af dem blev dømt for at køre i påvirket tilstand.

quote Det er jo spørgsmålet om selve retssystemet, og at man kan tro på politirapporter

Henrik Plæhn, senioranklager

Ifølge senioranklageren er det en sag, hvor der er større principper på spil.

- Det er en rigtig kedelig og ærgerlig sag, for sagen handler om urigtige politirapporter, og det er jo helt afgørende, at vi kan have tillid til politiets politirapporter og forklaringer i sagen, siger Henrik Plæhn.

- Der er større principper på spil. Det er jo spørgsmålet om selve retssystemet, og at man kan tro på politirapporter. Tit er politirapporter og politiets forklaringer afgørende beviser i straffesagen, og dem tror man i udgangspunktet på.

Politibetjenten er kendt skyldig i tre sager og seks forskellige forhold. 

Tre sager: Alle nægter at have kørt bilen

Den første sag er fra 2011, hvor én person har siddet og drukket med sine venner i gadekæret og købt cerutter i kiosken. Herefter ville vedkommende lægge dem i handskerummet. Så kommer betjenten og siger, at der skal foretages en blodprøve. To af kammeraterne siger ikke noget på stedet, men først da sagen kom for retten. Forsvareren undrer sig over, at de ikke har sagt noget før.

Den anden sag er fra 2015, hvor det fra den dømte lyder, at han ikke kørte bilen, men hans kammerat kørte bilen. Han hoppede lige ud og købte cigaretter, nøglen sad i og motoren var i gang. Så begyndte bilen at trille, fordi håndbremsen ikke virkede, og så rykkeede kammeraten over og holdte foden på bremsen. Man man må ikke sidde påvirket på et føresæde.

Den sidste sag er fra 2015. Her viser TV-optagelser, at politibetjenten stopper den dømte, da han er på vej ind i en kiosk. Han nægter selv at have kørt bilen og siger, at han bare skulle hente en trøje. Men betjenten mener at have set ham komme kørende. Han kommer gående sammen med to andre og er på vej over i bilen, hvor han mødte  to kammerater, der havde været inde hos bageren. Betjenten mener at have set nøglen i højre bukselomme. Der er kun filmet en visitation, men der kan man ikke se nogen nøgle. Forsvaren fremhæver, at bare fordi man ikke kan se på tv-optagelsen, at betjenten ikke finder en nøgle, betyder det ikke, at der slet ikke har været nogen nøgle.