¨

Angst og søvnløse nætter - jobcentre belaster sygemeldte danskere

Blandt de respondenter, som er sygemeldt på grund af en psykisk sygdom, er der en markant højere grad af angst, som følge af kontakten med et dansk jobcenter. Arkivfoto. Foto: TV ØST

66 procent af de sygemeldte i Region Sjælland oplever, at kontakten med jobcenteret er belastende for deres livskvalitet. FOA og SIND kræver handling.

De danske jobcentre er sat i verden for at hjælpe, når borgere af den ene eller den anden grund står uden for arbejdsmarkedet.

Men en ny undersøgelse viser, at kontakten til jobcentrene kan være belastende for de mennesker, der på grund af sygdom ikke er i arbejde.

Psykiatrifonden har i samarbejde med Landsforeningen for psykisk sundhed (SIND) foretaget en undersøgelse af det psykiske helbred og livskvaliteten blandt sygemeldte danskere, der er tilknyttet et jobcenter. Undersøgelsen viser, at kontakten med jobcenteret på flere områder belaster de sygemeldtes livskvalitet og psykiske helbred.

I Region Sjælland oplever 66 procent, at kontakten med jobcenteret belaster deres livskvalitet.

FOA: Kortere sygedagpengeperiode giver stress

På landsplan svarer 68 procent, at kontakten med jobcenteret belaster deres livskvalitet. De oplever blandt andet stress og søvnløse nætter i forbindelse med møder på jobcenteret.

Af de borgere, der oplever, at deres livskvalitet belastes af at være i kontakt med jobcenteret, melder 23 procent, at de har haft tanker om, at livet ikke er værd at leve, mens 54 procent føler manglende frihed og manglende kontrol over deres eget liv.

Mange kan slet ikke nå at blive udredt i sundhedssystemet inden for 22 uger, så det er en enorm stressfaktor

Jens Nielsen, forbundssekretær, FOA.

Og det er meget problematisk, mener Jens Nielsen, der er forbundssekretær i FOA. Han mener, at sygedagpengereformen fra 2014, der ændrede sygedagpengeperioden fra 52 til 22 uger, er en af grundene til, at de sygemeldte bliver stressede af deres kontakt med jobcentrene.

- Mange kan slet ikke nå at blive udredt i sundhedssystemet inden for 22 uger, så det er en enorm stressfaktor, siger Jens Nielsen.

Angstniveauet hæves

Blandt de respondenter, som er sygemeldt på grund af en psykisk sygdom, er der en markant højere grad af angst, som følge af kontakten med et dansk jobcenter. Over 40 procent af respondenter med psykisk sygdom oplever angst eller forværring af angst, når de er igennem et forløb på de danske jobcentre.

SIND-formand Knud Kristensen ønsker, at samarbejdet mellem jobcentrene og psykiatrien skal være tættere, så sagsbehandlerne klædes bedre på til at håndtere borgere med psykisk sygdom.

- Jobcentermedarbejderne skal have viden og værktøjer om dialog med mennesker, der er ramt af psykisk sygdom. Kender medarbejderne reaktionsmønstre og sygdomsforløb, så får de et meget bedre afsæt for et godt samarbejde med borgeren, siger han i en pressemeddelelse.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App