¨

Alvorligt fund i grundvandet - pesticider fundet 31 steder i landet

Miljøstyrelsen lavede boringer til grundvandet 142 steder i landet, og man fandt DMS under grænseværdien 26 steder og fem steder over grænseværdien. Foto: Colourbox

Fem af stederne var indholdet af pesticider over grænseværdien.

31 steder landet over har Miljøstyrelsen fundet rester af et pesticid kaldet Dimethylsulfamid (DMS) i grundvandet.

Det skriver DR P4 Nordjylland.

Miljøstyrelsen lavede boringer til grundvandet 142 steder i landet, og man fandt DMS under grænseværdien 26 steder og fem steder over grænseværdien.

Fundene vækker bekymring hos vandselskabernes brancheorganisation, DANVA.

- Det er alvorligt, når så stor en del af drikkevandsboringer er forurenet af bare et enkelt stof, siger seniorkonsulent Claus Vangsgård til DR P4 Nordjylland.

Ramt af fortidens synder

DMS kan ifølge DR P4 Nordjylland være et nedbrydningsprodukt fra pesticidet Tolylfluanid, der blev trukket væk fra det danske marked i 2007 og forbudt i EU i 2010. Pesticidet blev blandt andet brugt som svampemiddel i en række frugter og frugttræer. DMS er under mistanke for at være kræftfremkaldende.

Pia Adelsteen, formand for Miljø- og Fødevareudvalget i Folketinget, glæder sig over, at stoffet ikke længere må bruges.

- Men vi bliver jo hele tiden ramt af fortidens synder – også fordi vi bliver bedre til at måle og finde nye stoffer. Det vigtigste er hele tiden at sørge for, at danskerne ikke drikker vand med giftstoffer i, siger hun til DR og tilføjer, at Danmark har meget lavet grænseværdier, så at nogle af fundene af DMS er over grænseværdien er ikke ensbetydende med, at det er sundhedsskadeligt at drikke vandet.

På DR’s hjemmeside kan du se et kort over, hvor pesticidet er fundet i drikkevandet. Der er blandt andet fundet DMS over grænseværdien omkring Agersø.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App