Alle plejehjem kan nu få besøgshunde

Trygfonden udvider dens populære ordning med besøgshunde til hele landet. En ordning, man har været glad for i bl.a. Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Trygfonden har siden 2010 sendt hunde og hundeejere på besøg på en række plejecentre rundt om i udvalgte kommuner, bl.a. på Birkebjergcentret i Næstved, men man er siden blevet kontaktet af hundeejere og plejecentre fra hele landet, som vil være med.

Så nu tager fonden skridtet fuldt ud og udvider ordningen.

- Vi har haft hundeejere, som har været parat til at køre 200 kilometer til det nærmeste plejehjem i ordningen for at at være med. Og vi har fået henvendelser fra ansatte fra mange plejehjem, som har villet høre, hvornår vi mon kom til deres kommune.

- Det bliver lidt af en mundfuld, men det er nu, vi føler, at det skal være, siger Trine Heidemann, underdirektør i Trygfonden.

I øjeblikket fungerer ordningen på 95 plejecentre fordelt på ni kommuner. Der er i alt tilknyttet godt 200 hunde til ordningen.

Ordningen er løbende blevet evalueret over de tre år, den har kørt. Og ifølge Trine Heidemann har det vist sig, at hundene vækker følelser i de ældre og demente, som ellers har svært ved at udtrykke sig.

Trine Heidemann fortæller, at mange hundeejere synes, at det er en god måde at stimulere deres hund på.

Hunden kan godt mærke, at den er "på arbejde", og er derfor træt, når dem kommer hjem.

- Det har vist sig at være en lidt anden type hundeejer, som bruger ordningen, end hvad vi oprindeligt havde troet.

- Det er aktive hundeejere, som allerede gør noget med hunden, træner med den, og som har en hund ikke kun for at den skal tulle rundt derhjemme, siger hun.

Ikke alle hunde kan bruges som besøgshund. De skal testes først. Ikke fordi de skal kunne en masse kunster, men for at man kan sikre, at de er søde og medgørlige.

- Det skal ikke være cirkushunde. De skal være rolige og under kontrol af deres ejer, så de opfører sig socialt acceptabelt, når de kommer på besøg.

- De skal være kontaktsøgende til mennesker og have lyst til at blive nusset eller lægge hovedet i skødet på de ældre, siger hun.

/ritzau/