Alle listeria-pølser fra Jørn A. er væk fra butikkerne

Alle fødevarer med listeria fra Jørn A. Rullepølser er nu væk fra handlen, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alle rullepølser og andre varer med listeria fra virksomheden Jørn A. Rullepølser er nu hevet op af supermarkedernes kølediske. Det oplyser Fødevarestyrelsens beredskabschef Kim Sigsgaard.

- Vi må sige, at udbruddet er stoppet, fordi vi regner med at have inddæmmet kilden og fået den væk fra markedet, så der er ikke flere, der kan blive syge, siger Kim Sigsgaard.

Risiko for krydsforurening

Fødevarestyrelsen er dog ikke færdig med at tilbagekalde pålæg og andre kødprodukter i forlængelse af listeria-udbruddet, som menes at have kostet 12 mennesker livet. Heraf 5 fra Region Sjælland, hvor de alle havde det tilfælles, at de havde været indlagt på et af regionens sygehuse. 

- Vi er ved at undersøge, om der er afledte varer fra virksomheder, der har forarbejdet Jørn A.-produkter sammen med andre varer. De skal så kaldes tilbage, fordi der er risiko for, at der kan være en krydsforurening, siger Kim Sigsgaard.

Det kan for eksempel være en virksomhed, som har skiveskåret rullepølse med listeria og herefter brugt pålægsmaskinen til at skære andre produkter.

- Der kan komme flere afledte produkter på listen. Vores hjemmeside vil blive opdateret hele tiden, så forbrugerne har mulighed for at se, om de har købt nogle af varerne, siger beredskabschefen.

Får kritik for håndtering

Samtidig arbejder Fødevarestyrelsen på en redegørelse til fødevareminister Dan Jørgensen (S) om sagens forløb. Styrelsen har fået kritik for, at der gik 3 uger fra de første meldinger om listeria hos virksomheden, til Fødevarestyrelsen skred ind.

- Vi står midt i ildebranden, og den skal vi have slukket, og så må vi evaluere bagefter, siger Kim Sigsgaard om kritikken.

Jørn A. Rullepølser i Hedehusene er tirsdag blevet lukket, fordi Fødevarestyrelsen mener, at virksomheden er hovedkilden til listeria-udbruddet.

I alt er 20 svækkede personer blevet smittet af udbruddet, hvoraf 11 er kvinder og 9 er mænd i alderen 43-89 år. De er bosat i hele landet, oplyser Statens Serum Institut.

12 af personerne menes at være døde af den livsfarlige sygdom listeriose, som de har fået af at spise lammerullepølse eller andet pålæg fra Jørn A. Rullepølser.

Onsdag måtte Fælleskøkenet i Sakskøbing bede borgere på Lolland og Falster, som havde fået leveret madpakker eller skiveskåret pålæg om at kassere maden, da leverandøren havde købt varer hos Jørn A. Rullepølser.

Her kan du se listen over steder, der solgt kød fra Jørn A. Rullepølser.

/ritzau/