Aldrig mere lægebiler i Region Sjælland

Region Sjælland og lægebiler er en afsluttet historie. Det fastslog et flertal i regionsrådet torsdag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der kommer aldrig mere lægebiler i Region Sjælland.

Det fastslog et massivt flertal i regionsrådet i går, da ordningen med specialuddannede reddere i akutbilerne fik karakteren UG med kryds og slange. Med andre ord: Regionsrådet godkendte den evaluering af akutbilerne, som også Sundhedsstyrelsen har nikket bifaldende til.

Det fortæller P4 Sjælland.

Men Liberal Alliances Egon Bo holdt fast i sin modstand. I valgkampen krævede han læger i fire akutbiler, og han opretholdt sit forslag:

- Vi skal have en lægebil ved hvert af de fire akutsygehuse, sagde han.

Socialdemokraten Ole Marqweiss fra Nakskov afviste lægebiler ved akutsygehusene:

- Hvis det forslag går igennem, så må jeg kræve, at vi også får en lægebil i Nakskov, og Odsherred samt Næstved og Roskilde. De skal vel så også have en akutbil når de ikke får et akutsygehus, sagde Ole Marqweiss.

Og formanden for det præhospitale udvalg, venstremanden Jens Ravn var ovenud tilfreds efter den massive opbakning:

- Nu må debatten om læger i akutbilerne være død for altid, sagde han.

Region Sjælland har i dag 1 lægebil, der holder på vagtcentralen i Slagelse. Derudover er der en lægehelikopter samt hele 23 døgnbemandede ambulance-beredskaber og akutbiler fordelt over hele regionen med paramedicinere ombord.

Døgnbemandede beredskaber i stedet
Under den gamle ordning var der fire lægebiler, men de rykkede ikke ud om natten. Den ene af lægebilerne rykkede skiftevis ud fra Maribo og Vordingborg hver anden uge, og hele den østlige del af Sjælland havde slet ingen akutbiler. Derfor mener det store flertal i regionsrådet, at de 23 døgnbemandede beredskaber skaber langt større tryghed.

Evalueringsrapporten har fået det blå stempel af Sundhedsstyrelsens følgegruppe, og Region Sjælland er den eneste region i Danmark hvor der ikke er sket dødsfald som følge af utilsigtede hændelser i det akutte beredskab, hedder det i rapporten.

Rapporten indeholder også et afsnit om brugernes holdning, og borgerne er tilfredse med både behandlingen og den såkaldte responstid. 94 pct. af akutbilerne er ifølge rapporten fremme indenfor et kvarter.

34 af regionsrådets 41 medlemmer godkendte evalueringen. Kun SF, Enhedslisten og Liberal Alliance støttede forslaget om 4 lægebiler.