¨

Akutsygehuse mangler 15 milliarder

Borgerne i blandt andet Holbæk, Nykøbing, Esbjerg, Randers og Horsens må kigge langt efter de lovede akutmodtagelser med topmoderne udstyr og speciallæger, hvis ikke regeringen tager tegnebogen op af lommen.

Det siger Danske Regioners formand Bent Hansen (S) fredag op til mødet med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) omkring de afgørende forhandlinger om de kommende års økonomi i regionerne.

Flere steder i landet har det udløst protester, at Danmark fremover kun skal have 18 sygehuse med akutberedskab. Derfor har regeringen også pligt til at finde de nødvendige midler, mener Bent Hansen:

- Ellers får vi svært ved at leve op til målet om at bygge akutmodtagelser mod topmoderne udstyr, som sikrer patienterne de rigtige undersøgelser og den kvalitetsmæssigt rigtige behandling første gang, siger Bent Hansen.

Han mener, at regeringen har forelsket sig så meget i tanken om at opfører prestigefyldte supersygehuse, at man glemmer de resterende 10-12 mellemstore sygehuse rundt om i landet.

Der er kun 15 milliarder kroner tilbage til nye sygehuse i regeringens kvalitetsfond, og regeringen har allerede nikket til nye supersygehuse i Køge, Hillerød og Gødstrup ved Herning. De tre projekter alene vil stort set tømme kvalitetsfonden.

Men derudover mangler regionerne 15 milliarder kroner mere, hvis dørene skal slås om til de lovede akutmodtagelser på alle 18 sygehuse.

Derfor foreslår Bent Hansen, at regionernes årlige anlægsbudget hæves fra de nuværende 3,2 milliarder til ca. fire milliarder årligt. Heraf skal 1,5 milliarder kroner hvert år de næste ti år være reserveret til at bygge akutmodtagelser for.

Det ønske bliver dog svært at komme igennem med. Regeringen ønsker nemlig tværtimod at sænke regionernes anlægsbudget til under tre milliarder på grund af det store hul i statskassen.

Parterne mødes fredag kl. 10 i Finansministeriet. En aftale ventes inden udgangen af weekenden.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App