Akuthelikopter flyver uden læger om natten

Så længe Danske Regioner og lægeforeningen ikke er blevet enige om en takst for akutlægehjælp, flyver akuthelikopteren uden læger om natten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Akutlægehelikopteren i Østdanmark tog natbrillerne på ved nytår. Men selv om den ny akutlægehelikopter med base i Ringsted kan flyve døgnet rundt, bliver lægerne stadig på jorden, når mørket er faldet på. Det skriver Sjællandske.

Danske Regioner og Foreningen af Speciallæger forhandler fortsat om taksten for akutlægehjælp i lægeambulancer og helikopteren i nattetimerne.

- Vi flyver kun med paramedicinere om natten, så længe Danske Regioner og lægeforeningen ikke er blevet enige, siger Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.

Prioriterer blodpropper

Det betyder, at alarmcentralen uden for dagtimerne prioriterer helikopteren til patienter med tegn på en blodprop i hjernen eller en stor blodprop i hjertet og mindre alvorlige lidelser, som paramedicinerne er uddannet til at tage sig af.

- Det har helt klart hele tiden været vores intention og intentionen fra politisk hold, at helikopteren skulle flyve døgnet rundt, pointerer Peter Anthony Berlac over for Sjællandske.

Han er enhedschef for Region Hovedstadens Præhospitale virksomhed, der står for driften af akutlægehelikopteren.

Patienter hver anden dag

I løbet af årets første 10 dage er 5 patienter blevet hentet af helikopteren i de mørke timer og bragt til enten Roskilde Sygehus ved blodprop i hjernen og Rigshospitalet ved blodprop i hjertet.

- Tid er afgørende, når det handler om folks hjerter og hjerner, siger Peter Anthony Berlac, der oplyser, at helikopteren også har hentet en fyrværkeriskadet ved nytår.

Værre ikke at flyve

Region Sjællands regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) beklager, at det sidste forhandlingsmøde 19. december mellem Danske Regioner og Foreningen af Speciallæger ikke gav resultat.

- Det er da rigtigt ærgerligt, at lægerne ikke er med i de mørke timer. Men det er i hvert fald godt, at helikopteren flyver. Det ville have været værre, hvis den havde stået på jorden om natten, når nu vi har fået en helikopter, som kan, siger Jens Stenbæk til Sjællandske.

Da Region Sjælland har valgt ikke at have læger i ambulancerne, er der altså lige nu ingen læger hverken på jorden eller i luften, når beredskabet rykker ud.

Regionsrådsformanden håber, at overenskomstforhandlingerne bærer frugt i løbet af januar.

 


Nyhedsoverblik