Aftale om læger på plejehjem skal styrke hjælpen til ældre

100 millioner kroner sikrer ifølge minister bedre lægehjælp på plejehjem og færre unødige indlæggelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tusindvis af ældre på landets plejecentre vil få langt bedre adgang til lægehjælp fremover.

Sådan lyder det fra parterne bag en aftale om at implementere en ordning med faste læger for de ældre på landets plejehjem.

Aftalen ventes indgået mandag mellem Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, de praktiserende lægers organisation (PLO) samt Sundhedsministeriet.

- Den kommer til at gøre en positiv forskel for både beboerne, der gerne skal opleve, at de får en endnu bedre pleje og behandling i det daglige, og for medarbejderne, som blandt andet vil kunne få sundhedsfaglig rådgivning af lægerne, eksempelvis om medicinhåndtering, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) til Berlingske.

Kan slippe for unødige indlæggelser

Aftalen betyder, at mange skrøbelige ældre vil kunne slippe for et stort antal strabadserende og unødige indlæggelser, og den skal også bidrage til, at hospitalerne kan få reduceret deres problemer med overbelægning.

Konkret indebærer aftalen, at beboerne på det enkelte plejecenter tilbydes at vælge en læge, der er fast tilknyttet plejecentret.

Aftalen kommer, efter at der længe har været kritik af sundhedshjælpen til de ældre på plejehjemmene og den hidtidige praksis, hvor mange af beboerne fortsatte med at have den praktiserende læge, de havde, før de kom på plejehjem.

Det har betydet, at der er tilknyttet et hav af forskellige læger til beboerne på det enkelte plejehjem, hvilket har vist sig svært at håndtere i hverdagen.

I stedet har personalet ofte valgt at gøre brug af vagtlæger eller ringe efter en ambulance, hvilket har resulteret i et stort antal unødige indlæggelser.

Ældre Sagen: Klar gevinst

Ældre Sagen er glade for den nye aftale.

- Det bliver en klar gevinst. Det vil gøre det muligt at forebygge indlæggelser, hvis der tidligere kan gribes ind mod for eksempel en lungebetændelse, siger konsulent Anna Wilroth til Berlingske.

Der er afsat 100 millioner kroner til ordningen, der bliver landsdækkende og indføres gradvist over en fireårig periode.

/ritzau/


Nyhedsoverblik