Afrikansk sandstorm kan give Danmark blodregn i weekenden

En sandstorm i Marokko kan komme til at give blodregn i Danmark, som sidst var ramt af fænomenet i 2012.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmark kan i weekenden komme til at opleve fænomenet 'blodregn', når sand og støv fra Sahara-ørkenen i få kilometers højde blæser hele vejen frem til Danmark.

- Et lavtryk har med blæst givet anledning til en større sandstorm over det nordøstlige Marokko i løbet af onsdagen, og nu er de store mængder støv med en kraftig søndenvind i de højere luftlag på vej op over Vesteuropa og frem mod Danmark, siger Danny Høgsholt, meteorolog på TV 2|VEJRET.

Støv der skylles ud

Hvis området med støv skulle møde et regnvejr på sin vej, så kan de mange støvpartikler blive skyllet ud med regnvandet så langt nordpå som i Danmark - det man kalder 'blodregn'.

- Det ser faktisk ud til, at en front med regn passerer ind over Danmark fredag aften eller natten til lørdag samtidig med, at koncentrationen af støv i atmosfæren er på sit højeste over landet, siger Danny Høgsholt.

Tynd film af støv

Det kan især give anledning til blodregn over Syd- og Vestjylland sent på fredagen, men i løbet af lørdagen kan fænomenet måske også opleves andre steder i landet. Blodregn efterlader typisk en tynd film af rødligt eller brunligt støv på eksempelvis biler, vinduer og postkasser så snart regnvandet er fordampet.

- Det er ikke sådan at regndråberne i sig selv er røde som blod, men fænomenet kan altså gøre, at sand fra verdens største ørken pludselig ender i Danmark, slutter meteorologen.

Mens blodregn forekommer relativt ofte i middelhavs-landene, så er det et mere sjældent fænomen på vore breddegrader. Sidst vi oplevede blodregn flere steder i landet var i oktober 2012.