Afdøde gør Danmark selvforsynende med hornhinder

Tæt samarbejde mellem hospitaler har sat en stopper for import af hornhinder. Et vigtigt ryk skete, da hospitalerne på Sjælland kom med i netværket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For første gang nogensinde er det lykkedes Danmark at blive selvforsynende med hornhinder fra afdøde danskere.

Den mest udbredte transplantationstype her i landet er netop den gennemsigtige hinde, som dækker det forreste af øjet.

Der laves årligt 550 til 600 hornhindetransplantationer som følge af sygdomme eller ulykker. Men tidligere har man langtfra kunnet skaffe nok danske hornhinder, som i stedet er importeret i stor stil fra især USA.

- Men siden sidste efterår har vi dækket behovet fuldstændigt med hinder fra afdøde danske patienter. Dermed er vi det første donationsområde, der nu er selvforsynende med væv, siger Jesper Hjortdal, professor og medicinsk chef i Den Danske Hornhindebank i Aarhus, som er landets eneste.

- Det er vi meget glade for, for det viser, at vi har et moderne sygehusvæsen, hvor man er i stand til at samarbejde og koordinere tæt. Desuden kan de tidligere udgifter forbundet med import af hornhinder nu komme vores eget system til gode, siger han.

Sjællandske hospitalet kom med i samarbejde

Hornhindebanken på Aarhus Universitetshospital har de seneste ti år arbejdet på at blive selvforsynende. I 2013 intensiverede banken imidlertid indsatsen for at få flere hospitaler over hele landet til at bidrage.

Det arbejde har oversygeplejerske Lone Hauritz stået i spidsen for.

- Min strategi var, at ledelsen på alle hospitalerne skulle supplere ildsjælene på dette område og sikre de nødvendige ressourcer, og vi har kun mødt velvilje hele vejen rundt, siger hun.

Et vigtigt ryk skete, da hospitalerne på Sjælland kom med i netværket, og der blev lavet en satellitfunktion på øjenafdelingen på Glostrup Hospital.

Siden er antallet af hornhindedonationer fordoblet fra knap 200 i 2013 til foreløbig over 350 per 1. november i år.

- Stort set alle kan donere hornhinder. Selv en på 85 år kan bruges, siger Lone Hauritz.

 /ritzau/


Nyhedsoverblik