Afbrændingsforbud flere steder: - Det er for folks eget bedste

Stevns, Lolland og Falster har nu fået afbrændingsforbud efter lang tids tørke. Hvornår forbuddet ophører, vides ikke, lyder det fra brandvæsnet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre kommuner her i regionen har nu udstedt et afbrændingsforbud.

For selv om der måske er faldet en smule regn, så er jorden knastør. Derfor omfatter afbrændingsforbuddet nu Lolland, Falster og Stevns.  

- Man må gerne grille stadigvæk. Det, man skal have for øje, er, at man skal gøre det med omtanke, siger Morten Andersen, der er forebyggelseschef ved Lolland-Falster Brandvæsen.

quote Vi skal have noget regn nu, for at sådan en forbud, som vi udsteder nu, bliver ophævet

Morten Andersen, forebyggelseschef ved Lolland-Falster Brandvæsen

- Forbuddet gør egentligt, at man gerne må grille på steder, hvor man har et ubrandbart underlag. Det vil sige, at man ikke må tage grillen ud på græsset, som er gult og tænde op derude, fordi der går simpelthen ild i græsset derude.

Hvad med Sankt Hans-bålet?

Men som mange måske ved, så er det Sankt Hans den 23. juni. Om forbuddet stadig gælder til den tid, kan Morten Andersen ikke sige meget om. 

- Jeg ville ønske, jeg kunne sige meget mere om, hvordan Sankt Hans-bålet kommer til at blive afviklet, men det kan jeg ikke, siger han og fortsætter:

- Vi skal have noget regn nu, for at sådan et forbud, som vi udsteder nu, bliver ophævet. Og når vi taler regnvejr, så skal vi altså have flere dages almindelig dansk sommervejrsregn, før vi ophæver forbuddet.

- Lige nu holder vi det i hævd, for der er en risiko. Cigaretskod for eksempel, der bliver smidt i naturen, det udgør en brandfare. Vi følger det selvfølgelig rigtig tæt, men lige nu kan vi ikke sige noget om, hvornår vi ophæver det.

Overtrædelse bliver politianmeldt

Bliver man opdaget i at tænde op for grillen på en tør græsplæne, så skal man forvente, at det vil få konsekvenser, fortæller Morten Andersen. 

- Det vil jo sandsynligvis betyde en politianmeldelse, når vi kommer ud. Så man skal være rigtig varsom, og man skal overholde det her forbud, fordi det er noget, vi gør for at minimere risikoen for brande. Ikke kun i vores landsdel, men de steder, hvor vi udsteder de her forbud, det er for folks eget bedste, siger han.

GODE RÅD:

Taget vel imod

I Nakskov bliver forbuddet taget vel imod.

- Jeg synes, det er en fin ting. Det skulle man have gjort for længe siden, siger Villy Jensen, der er kolonihaveejer i Nakskov.

- Der er så mange, der kører og smider cigaretskod ud både i haverne og på vejene. Der kunne nemt ske et eller andet. En alvorlig brand. Jeg har set et cigaretskod ligge og brande ude på græsset, og det er jo ikke særlig smart, når vi har det tørre græs, som vi har her. 

På Stevns gælder forbuddet fra i dag, og på Lolland og Falster gælder det fra onsdag klokken 8.