¨

Ældre skal passe på alkohol

Foto: TV ØST

Alt for mange ældre drikker mere, end de kan tåle, selvom de holder sig inden for det anbefalede antal genstande, skriver Kristeligt Dagblad.

Hr. Andersen dulmer tabet af sin ægtefælle med en lille en at sove på, men lider alligevel af søvnløshed, og fru Jacobsen falder jævnligt og slår sig, selvom hun ikke drikker mere, end hun må. Alt for mange ældre drikker mere, end de kan tåle, selvom de holder sig inden for det anbefalede antal genstande, skriver Kristeligt Dagblad.

Det får flere eksperter til at efterlyse særlige grænser for ældre, så der ikke bare tages højde for køn, men også for alder i Sundhedsstyrelsens anbefalinger til danskerne

.- Det er forandringer i den ældres fysik, der gør, at de ikke kan tåle samme mængder som før. De ældre har forholdsvis mere fedt og mindre vand i kroppen, og da alkohol er vandopløselig, vil samme alkoholindtag hos ældre medføre en højere promille og dermed også større risiko for skader, siger overlæge Kirsten Almar fra geronto-psykiatrisk afdeling på Dianalund.

Ud over skader som brud efter fald, kan alkoholen give de ældre søvnbesvær, problemer med lever, nerver og blodtryk og føre til tristhed og depression.

- Der er i den grad behov for information om de risici, de ældre løber ved alkohol, derfor er det eneste rigtige, at der tages højde for alder i Sundhedsstyrelsens officielle retningslinjer, siger Kirsten Almar.

Professor ved Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk er enig i, at der bør tages højde for alder i Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men understreger samtidig, at det ikke er alle ældre, der skal skære betydeligt i deres alkoholindtag.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App