Ældre skal overbevises til fysisk træning

Ny rapport viser, at mange ældre danskere har svært ved at se nytten af fysisk træning, til trods for at træningen beviseligt forbedrer funktionsevne og fysik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ældre danskere vil have stor glæde af træning i forhold til funktionsevne og fysiske udholdenhed. Alligevel har mange af de ældre svært ved at se pointen i at give sig i kast med den fysiske træning.

Det viser en ny rapport, der med resultaterne fra 11 studier afslutter et større dansk forskningsprogram om træningsindsatsen på ældreområdet. Flere end 1000 forsøgspersoner har deltaget aktivt i projektet.

- Der er ofte den fejlagtige opfattelse, at faldet i fysisk kapacitet er aldersbetinget uden sammenhæng med det individuelle aktivitetsniveau og dermed noget, som ikke kan trænes, lyder det i rapporten, der er udarbejdet for Servicestyrelsen.

Ved at træne kan de ældre forbedre deres funktionsevner og fysiske kapacitet - herunder kondition, ganghastighed og styrke i lårmusklerne.

Det er nu meningen, at rapportens erfaringer skal bruges i kommunernes ældretræning. Rapporten opfordrer blandt andet til, at der bruges forskellige strategier for at nå ud til de ældre med træningstilbuddene.

Annoncer i lokalaviserne vil appellere til de ressourcestærke og selvstændige ældre, mens gruppen af svagere ældre sjældent finder overskud til at opsøge nye træningsudfordringer. Her kan den svage ældres familie og venner overtage den opsøgende rolle.

/ritzau/