Ældre kan ikke sælge - unge må ikke købe huset

Lansbyerne er truet på grund af et boligmarked i stampe. Selv billige huse kan købere få nej til fra kreditforeninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De gamle kan ikke sælge deres huse. De unge står på spring for at købe, men får nej af kreditforeningen og banken. Det oplyser DR Sjælland.

Livet i mange landsbyer syd og vest for København er gået i stå. Flere og flere kommuner skal have støtte til at rive forfaldne huse ned.

Det er en dødsspiral, siger formanden for Landsbyerne i Danmark, Carsten Abild. Udviklingen skal vendes:

- Kreditforeningerne bliver nødt til at lempe den stramme kreditpolitik så unge børnefamilier igen får lov at købe huse. Jeg har set ekspempler hvor kreditforeningen nægter at låne ud til et hus der koster en halv million. Det er jo lige hvad en børnefamilie kan betale. I andre tilfælde vil de kun belåne 60 pct. hvis huset koster 7-800..000 kroner, siger Carsten Abild til DR Sjælland.

Kreditforeringer afviser kritik

Men Kreditforeningerne kan IKKE vende udviklingen - det kan kun boligmarkedet selv, siger afdelingsdirektør i Nykredit Sune Worm Mortensen. Husene skal være dyrere i København - først da kommer efterspørgslen på landet. Han afviser at der er steder i Danmark hvor han ikke vil låne penge ud til huskøb:

- Vi har ikke bestemte postnumre hvor vi generelt siger nej til lån. Det er altid en individuel vurdering hvor det er købers indtægt, betalingevnen og viljen, der afgør om vi låner penge ud, siger Sune Worm Mortensen til DR Sjælland,

Forleden kom en statistik over tvangsauktioner - ikke færre end 10 større byer i Danmark toppede den kedelige liste hvor Næstved og Slagelse kom ind på de øverste pladser over tvangsauktioner fordi ejerne ikke kunne sælge i tide inden tvangsauktionen.