Ældre i landområder vælger den fra: Store forskelle på vaccine mod livsfarlig sygdom

Der er stor forskel på land og by på, om ældre lader sig vaccinere mod influenza. Sidste år kostede sygdommen 1.700 mennesker livet i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Næstved er mere end halvdelen vaccineret – i nabokommunen Sorø er tallet nærmere hver tredje.

Der er store forskelle på, hvor mange ældre, der vælger at tage imod tilbuddet om at få en gratis influenza-vaccination.

Statens Serum Institut har netop offentliggjort tallene fra sidste års vaccinationer – og tallene viser store udsving i, hvor mange procent af de ældre over 65 år, der vælger at tage imod vaccinerne.

Vaccine
Læs også
16 apoteker i vores region tilbyder gratis influenza-vaccine
Vaccine
Læs også
16 apoteker i vores region tilbyder gratis influenza-vaccine

- Tallene viser, at der er stor forskel på kommuner med store byer og kommuner i landområderne. Hvis man ser på jeres region, så kan man se, at Næstved er den kommune, hvor flest ældre tager imod vaccinerne – mens en kommune som Stevns er i bund, siger Lasse Skafte Vestergaard, Afdelingslæge på Afdeling for Infektionsepidemiologi hos Statens Serum Institut, til TV ØST.

Det sker, selvom rekordmange sidste år blev vaccineret mod influenza.

Informationsniveau kan være forklaring

Han oplyser, at mens det ikke er så overraskende i forhold til normalen, at mange ældre i kommuner som Stevns, Odsherred og Lolland ikke vil have vaccinerne, så er det overraskende, at Sorø Kommune ligger så forholdsvist lavt i antallet af vacciner.

- Sorø er sammen med Stevns en af de kommuner i Danmark, hvor færrest tager imod vaccinen. Og det er overraskende - det er som om, at kommunen ligger som en ø omgivet af kommuner med et højt antal vaccinerede, siger han.

Han peger på forskelle på forskelle i informationsniveauet som en forklaring på den lavere tilslutning i Sorø i forhold til i nabokommunen.

Dødelig sygdom

Generelt anser de fleste influenza som en irriterende, men harmløs og forbigående sygdom, der skal behandles med te, slik og masser af fjernsyn og søvn. Men den kan udvikle sig med alvorlige komplikationer til følge.

Sidste år var influenza på landsplan således årsagen til, at 7.667 personer blev indlagt på sygehusene, og samtidig vurderer man, at omkring 1.700 personer døde på grund af sygdommen. Til sammenligning blev 175 dræbt i trafikken i hele 2017 viser tal fra Danmarks Statistik.

Vaccination
Læs også
Mange kronisk syge vælger influenzavaccination fra
Vaccination
Læs også
Mange kronisk syge vælger influenzavaccination fra

Lasse Skafte Vestergaard fortæller, at der ikke er nogle gode forklaringer på, hvorfor de ældre i landdistrikterne generelt er mere skeptiske mod vaccinerne.

- Måske tror de ikke, at det er en alvorlig sygdom. Samtidig kan det være, at de møder færre med sygdommen i dagligdagen, fordi der ikke bor så mange mennesker, siger han.

Flere kan få vaccinerne

Årets influenzavaccine-kampagne startede den 1. oktober, og årets tal er endnu ikke blevet opgjort.

influenza vaccine
Læs også
Apotek slår rekord i antal vaccinationer
influenza vaccine
Læs også
Apotek slår rekord i antal vaccinationer

I år tilbydes som noget nyt en ekstra vaccine, der dækker fire vaccinetyper i stedet for de normalt tre. Den mere omfattende vaccine tilbydes til risikogrupper under 60 år, da de normalt rammes hårdest af influenza B som den nye vaccine giver en bredere beskyttelse imod.

Generelt tilbydes vaccinerne gratis til folk med kroniske sygdomme, gravide og overvægtige. Disse grupper kan nemlig blive ramt hårdt af influenzaudbrud.

Endnu er der ingen tegn på influenza i Danmark

Selvom efteråret er over os, og mange har lagt sig syge, så har det løbende undersøgelsesprogram endnu ikke vist tegn på influenza i Danmark.

Det siger afdelingschef og overlæge i Samfundsmedicin, Tyra Grove Krause fra Statens Seruminstitut til TV ØST.

- Vi ser endnu ikke nogen tegn på influenza i Danmark, og det er for tidligt at sige, hvordan den kommende sæson bliver. Den sidste sæson blev hård, men det var også et usædvanligt år, da der var en egentlig influenzaepidemi og så samtidigt med en type virus, som vaccinen ikke gav optimal beskyttelse imod, siger hun.


Nyhedsoverblik