Åbne svinestalde bør stoppes

Professor advarer mod kampagnen "Åben Svinestald". Besøgende risikerer smitte med farlig bakterie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Over hele landet kan man i denne tid tage familien ud og besøge en svinestald, som et led i en landsdækkende "Åben Svinestald"- kampagne. Men ledende overlæge og professor i mikrobiologi Hans Jørgen Kolmos advarer folk om at møde op. Det fortæller DR Sjælland.

For der er en potentiel risiko for at blive smittet med en farlig MRSA-bakterie, som overføres fra svin til mennesker, der kan gøre én resistent overfor antibiotika.

- Man kan blive smittet ved at røre ved grisene men også ved at røre ved overflader eller ved at indånde støvet. Specielt folk der arbejder med syge eller gamle, skal tænke sig om, da de kan smitte videre, siger Hans Jørgen Kolmos, til DR Sjælland.

Han peger på, at ved en stikprøve på et slagteri viste det sig, at hver ottende gris havde den særlige type MRSA. Derved er der også tale om en betydelig risiko for at danskerne kommer til at besøge en svinestald, hvor der er den særlige MRSA-bakterie.

Også hos de radikale mener man at arrangementerne bør stoppes, indtil den enkelte landmand kan påvise, at han ikke har den særlige MRSA-bakterie i sin besætning.

Den radikale fødevareordfører Bente Dahl, siger:

- Som situationen er nu, hvor vi ved, at MRSA-bakterien findes spredt ud både kendte og ukendte steder, så skal landmændene være sikre på, at den ikke findes i deres svinebesætning, før de åbner dørene op for besøgene.

I Fødevarestyrelsen, hvor man laver retningslinjer til besøgsgårde, mener man fortsat godt at folk kan besøge gårdene uden fare for helbredet, og det forholder Landbrugs- og Fødevareminister Henrik Høegh sig til.

- Jeg forholder mig til at vores rådgiver på spørgsmålet siger, at der ingen risiko er, hvis man overholder de gældende hygiejne-regler ved et besøg.

Han synes dog ikke det er en speciel rar bakterie at være ansvarshavende minister for.

- Det er ikke en sag man elsker som minister og det er en sag hvor man virkelig skal tænke sig godt om. For det virker uhyggeligt, det kan jeg godt se, siger Henrik Høegh
der dog har fuldt lid til de retningslinjer Fødevarestyrelsen har udstukket.

Formanden for landets svineavlere, Henrik Mortensen, har selv åbnet sin stald for offentligheden. Han lover, at man hos ham også kommer til at holde smågrise, hvis man har lyst.

- I Landsforeningen har vi spurgt embedsklægen og sundhedskyndige mennesker, om vi skal passe ekstra meget på. Og DE siger, at vi skal åbne vores stalde og lade dem komme ind, der har lyst.