67 lægdommere er frataget hvervet

Udrensning blandt lægdommere. 67 stryges af listen, fordi de er inhabile på grund af deres job i det offentlige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En stor oprydningsaktion blandt lægdommere på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm  har medført, at Østre Landsret har besluttet at fratage 67 personer hvervet som enten domsmand eller nævning. Det skyldes ifølge Ritzau, at de er inhabile.

Sagen er opstået på grund af en narkosag, hvor en kvinde blev dømt for narkosmugling. Een af domsmændene viste sig at være embedsmand, og dermed overtrådte han et forbud. Domsmænd  må nemlig ikke være ansat i centraladministrationen eller andre offentlige myndigheder.

På grund af affæren besluttede Østre Landsrets præsident, Bent Carlsen, at sende breve ud til samtlige godt 6.000 personer, der er domsmænd på Sjælland, Bornholm og Lolland-Falster. Her blev reglerne gennemgået, og de mange svar har nu ført til udrensningen.

20 er ansat i enten ministerielle departementer eller i statsforvaltningerne. 47 andre er ansat i statslige styrelser eller direktorater og kan derfor heller ikke længere deltage i straffesager.

Men landsrettens præsident har samtidig bestemt, at de dømte i de sager, som de 67 har medvirket i, ikke skal have en automatisk genoptagelse.

Der har blot været tale om "en formel fejl, som ingen betydning har haft for sagernes pådømmelse," lyder det fra Bent Carlsen.