60 skoler kan være forgiftet med PCB

En ny undersøgelse viser, at 60 skoler kan være forgiftet med det sundhedsskadelige stof PCB, som blandt andet har ramt skoler i Slagelse og Sorø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Op mod 60 danske skoler kan være ramt af den sundhedsskadelige miljøgift PCB, viser ny undersøgelse.

Det skriver Ritzau.

Børnenes sundhed skal sikres

Skader på huden og forplantningsevnen kan være konsekvenserne for børn på op mod 60 danske skoler, hvis de er forgiftet af PCB.

En ny undersøgelse fra Energistyrelsen og Miljøstyrelsen viser nemlig, at den sundhedsskadelige miljøgift PCB er i luften på en række af landets skoler. Og det er ifølge klima,- energi- og bygningsminister, Martin Lidegaard (R), vigtigt at tage hånd om problemet med det samme.

- Hvis der er skoler, hvor der er for meget PCB i indeluften, skal de findes, og børnenes sundhed skal sikres. Flere kommuner er allerede i gang, men vi skal have alle kommunerne med i indsatsen mod PCB, siger ministeren.

Opretter rådgivningsenhed

I januar i år kom det frem, at Center for Specialundervisning (CSU) i Slagelse var ramt af PCB, og i Sorø Kommune bliver Frederiksberg Skole revet ned, og en ny PCB fri skole skal bygges.

Ifølge stikprøver indeholder luften på de op mod 60 skoler sandsynligvis mere PCB end sundhedsmyndighedernes grænseværdi.

Martin Lidegaard vil derfor nu oprette en særlig rådgivningsenhed i Energistyrelsen, så kommunerne får hjælp til at rette fokus mod de bygninger, hvor der er risiko for PCB-giften.

Forbudt siden 1977

PCB er en miljøgift, der blev brugt 1950 og 1977 i blandt andet fugemasse, maling og gulvbelægning. Siden 1977 har det været forbudt at bruge PCB i byggematerialer, blandt andet fordi PCB er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Martin Lidegaard slår fast, at det er kommunernes ansvar at renovere de bygninger, der måtte have et for højt niveau af PCB i lokalerne men understreger samtidig, at staten må hjælpe til.

Folkeskolen hårdere ramt

I undersøgelsen er der indsamlet stikprøver fra 2010 til 2012. Her måles PCB-niveauet i forskellige typer bygninger, og resultatet viser, at folkeskolen er hårdere ramt end andre offentlige bygninger.

Ministeren kan ikke udpege, hvilke 60 konkrete skoler, der er i farezonen for at have et højt niveau af PCB.