45.000 kørekortsklip til unge

Unge mellem 18 og 25 år står for næsten hvert femte af de klip i kørekortet, som er blevet uddelt siden ordningen trådte i kraft. "De prøver grænser af," siger politiinspektør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når det gælder om at holde for rødt lys, holde afstand til den forankørende eller at kunne overhale ordentligt, så er de unge bilister langtfra mønstereksempler. Det skriver Berlingske i dag.

Omkring en tredjedel af alle de klip, der er uddelt for de nævnte forseelser i perioden, er givet til unge mellem 18 og 25 år.

- De unge er mere risikovillige, de har urealistiske forestillinger om deres egen køreevne, og de har helt naturligt ikke samme erfaringer i trafikken, siger politiinspektør Helge Holbek, der leder Nationalt Færdselscenter, om de mange forseelser.

Hver fjerde trafikdræbte er mellem 18 og 24 år gammel, men der gælder allerede særlige regler, den såkaldte orden med "kørekort på prøve," som skal få de unge til at tænke sig mere om, før de kører hasarderet.

Ordningen går ud på, at nye bilister, der har haft kørekort i tre år eller mindre, skal kun have to klip inden for en treårig periode, før de får frakendt kørekortet betinget, får direkte kørselsforbud og skal op til en kontrollerende køreprøve. For de mere rutinerede bilister skal der tre klip på tre år til en betinget frakendelse. 

Direktøren for Rådet for Større Færdselssikkerhed, Anders Rosbo, bifalder de strammere regler for urutinerede bilister, som han mener er et godt middel til at få de unge til at køre mere ansvarligt.

Men han pointerer samtidigt, at mere politikontrol ville hjælpe:

- Værktøjskassen er god nok, men hvis det skal være mere effektivt, så skal vi have endnu mere politikontrol end i dag, siger Anders Rosbo til Berlingske.