¨

400 millioner mere til fattige kommuner

Foto: TV ØST

Regeringen har indgået en aftale med Enhedslisten, som flytter millioner fra rige til fattige kommuner.

Rige kommuner i Nordsjælland skal betale 400 millioner kroner mere til fattige kommuner i Udkantsdanmark. Det gælder for eksempel Lolland Kommune.

Det ligger fast, efter at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) onsdag blev enig med Enhedslisten om en udligningsreform, der omfordeler penge mellem kommunerne.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) skriver på Twitter fra forhandlingslokalet:

- Aftale om justering af udligning med EL: mere rimelig social profil og 400 mil fra større byer til landområder. Glad!

Aftalen er kommet på plads, efter at Margrethe Vestager er blevet beskyldt for forligsbrud af oppositionen.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti mener, at der er forlig på området, hvilket på Christiansborg betyder, at der skal være enighed mellem alle forligspartierne for at ændre noget på denne side af et folketingsvalg.

Men det afviser Margrethe Vestager, som hele tiden har fastholdt, at hun har frie hænder til at indgå en aftale med Enhedslisten.

Tidligere på dagen kom det frem, at regeringspartierne og Enhedslisten er enige om, at der ikke skal være vetoret for nogen af parterne.

Det bliver således muligt at ændre aftalen fremover med andre politiske flertal.

Beslutningen er ifølge Ritzaus oplysninger en konsekvens af, at de seneste ændringer i udligningen mellem kommunerne er sket med skiftende politiske flertal.

Samtidig ønsker regeringen at demonstrere, at den mener det alvorligt, når den siger, at der ikke er forlig på området.

De Konservative forlod forhandlingerne, fordi de var stærkt utilfredse med det udspil, Margrethe Vestager havde lagt frem. Ifølge De Konservative tog Vestagers udspil ikke højde for leveomkostningerne i de rige kommunerne.

De Konservatives beslutning fik Venstre til også at forlade forhandlingerne og dermed var der ikke længere udsigt til en bred aftale.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App