3F må agere bank for fyrede (Video)

Fagforeningerne har nok at se til med fyrede i år. Men de må også agere banker for deres medlemmer. Der er nemlig lange udsigter til at få løn-erstatninger efter konkurser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Uffe Eghave er en af de mange, som i år er blevet fyret på grund af en konkurs. Og det betød, at han pludselig ikke fik den løn, han ellers havde optjent.

- Jeg stod jo og manglede de penge til husleje, afdrag , mad osv,. så det var ret kritisk, siger Uffe Eghave.

Normalt kan man få tabet dækket af Lønmodtagernes Garantifond, men lige nu er ventetiden lang. Uffe Eghave måtte vente to måneder på sin udbetaling.

Se hele indslaget fra TV2 ØST herunder:
[video:video_mangler:090831_garantifond.flv]

Heldigvis for ham, gik hans fagforening ind og lånte ham pengene, indtil hans sag var færdigbehandlet. Og det er ikke noget sjældent syn, at fagforeningen må træde til.

- Det sker hele tiden, hvis ikke hver uge, så hver 14. dag, siger Tommy Mortensen, som er formand for 3F Midtsjælland.

En rundspørge som Nyhedsbrevet 3F har lavet, viser at 80% af fagforeningens kredse har lånt penge ud til fyrede medarbejdere. I komplicerede sager har de fyrede ifølge 3F ventet op mod 9 måneder.

I Lønmodtagernes Garantifond har man et internt succeskriterie, som hedder at 90% af sagerne skal være færdigbehandlet inden for fire uger. Men det kan man ikke leve op til for tiden.

- Vi kan ikke følge med, og det skyldes selvfølgelig de mange konkurser i år, siger Mogens Højland, som er Kundechef i Lønmodtagernes Garantifond.

I år har man tre gange flere anmeldelser end for bare to år siden.

TV2 ØST har interviewet Knud Kristensen (Kons.), Formand for Arbejdsmarkedsudvalget:
[video:flash:090831_int.flv]