3D-afmærkninger og blink skal forhindre spøgelsesbilister

Der er flere forsøg i gang i landet, der skal forsøge at dæmme op for problemet med spøgelsesbilisterne på motorvejene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To gange på en uge har spøgelsesbilister skabt uro på regionens motorveje.

Senest lykkedes det natten til fredag en modkørende lastbilchauffør at få bremset en 67-årig mand, der kørte i den forkerte retning på Falster, inden nogen kom til skade.

Men faktisk er antallet af anmeldelser af spøgelsesbilister faldet, hvis man ser nogle år tilbage. I 2010 toppede antallet af anmeldelser med 199, sidste år var tallet 103.

Tallet i år ser ifølge Vejdirektoratet ud til at ramme nogenlunde samme niveau.

quote Piggene blev fjernet, fordi de ikke holdt

Vagn Bech, Vejdirektoratet

- Når det bliver omtalt i medierne har vi en tendens til at vi får lidt flere meldinger ind til vores trafikcenter. Men ellers ligger det nogenlunde på jævnt niveau, siger Vagn Bech, der arbejder med trafiksikkerhed hos Vejdirektoratet.

Forsøg med pigge virkede ikke

Direktoratet har i tidens løb sat ind med flere forsøg, der skulle dæmme op for problemet med spøgelsesbilisterne.

Eksempelvis blev der i Ringsted i 2012 på forsøgsbasis opsat vejpigge ved en afkørsel på motorvejen. De skulle standse bilister, der forsøgte at køre i den forkerte retning. Det forsøg blev dog i 2013 igen droppet.

- Piggene blev fjernet, fordi de ikke holdt. Det var sat i værk som et forsøg, der viste sig ikke at fungere, siger Vagn Bech.

quote Det, der er i drift er løbelys, 3D-afmærkning og spøgelsesblink

Vagn Bech, Vejdirektoratet

Selvom vejpiggene ikke længere er i spil i forsøget på at forhindre spøgelsesbilisterne, så er der andre idéer, der allerede er rullet ud på forsøgsplan. 

- Det, der er i drift er løbelys, 3D-afmærkning og spøgelsesblink. De forsøg vil samlet set blive evalueret til næste år. Så vil vi tage stilling til, om det fungerer, siger Vagn Bech.

Nye forsøg kan blive sat i værk

Løbelys er blevet indlagt i kørebanen på syv tilkørselsramper i landet. Hvis man som bilist kører i den forkerte retning, så begynder det at lyse rødt blinke bilisten tilbage i den rigtige retning.

Ifølge Vejdirektoratet er omkring 30 spøgelsesbilister blevet stoppet på den facon.

3D-afmærksningen er installeret på 14 ramper i Jylland og på Fyn. En tekst i vejen viser ordet ”stop”, når en bilist kører i den forkerte retning.

quote Vi bliver løbende kontaktet af iværksættere som har fået gode idéer til, hvad vi kunne gøre

Vagn Bech, Vejdirektoratet

På endnu 14 afkørsler er der monteret spøgelsesblink. De begynder at lyse, hvis en bilist forsøger at køre på i den forkerte retning.

Ud over de tre forsøg, så er det også muligt, at andre tiltag vil blive afprøvet for at få standset spøgelsesbilisterne.

- Vi bliver løbende kontaktet af iværksættere som har fået gode idéer til, hvad vi kunne gøre. Og det kan sagtens være, at vi finder nogle nye ting, vi kan prøve af, siger Vagn Bech fra Vejdirektoratet.


Nyhedsoverblik