3 ud af 4 kommuner forbedrer erhvervsklimaet

3 ud af 4 sydsjællandske kommuner forbedret forholdene for de erhvervsdrivende, viser ny undersøgelse fra Dansk Industri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomhederne ser ud til at have fået bedre kår i 3 ud af 4 kommuner i Sydsjælland. Dansk Industris (DI) lokale erhvervsklimaundersøgelse 2014 viser, at Næstved, Faxe og Stevns opnår en bedre placering på listen i forhold til sidste år, mens Vordingborg lander på samme plads som i 2013 og altså er helt i bund på den samlede liste.

I en pressemeddelelse skriver Dansk Industri, at Næstved Kommune opnår i år sin bedste placering nogensinde i DI’s Lokalt Erhvervsklimaundersøgelse. Kommunen er hoppet op ad listen til en plads som nummer 83 ud af de i alt 96 kommuner i undersøgelsen. Og både Faxe og Stevns Kommuner er også bedre placeret i år end sidste år.

- Fremgangen for alle 3 kommuner viser, at det kan betale sig at gøre en indsats for at forbedre forholdene for erhvervslivet. Vi ser en vilje til dialog og samarbejde med de lokale virksomheder. Men det er ikke kun blevet ved snakken. Alle kommuner har taget helt konkrete initiativer, og det er blevet bemærket af det lokale erhvervsliv, siger formand for DI Sydsjælland Steffen Steffensen.

Virksomheder kvitterer for tiltag

I Næstved gennemførte kommunen i januar fokusgruppeundersøgelser for at høre, hvad de erhvervsdrivende efterlyste af forbedringer. Det førte blandt andet til, at der i foråret blev holdt en erhvervskonference med 200 deltagere, lige som der gennem et udvidet Næstved Erhverv nu bliver arrangeret netværksmøder, kurser og virksomhedsbesøg.

Det er også blevet nemmere for virksomhederne at henvende sig til Næstved Kommune, fordi Næstved Erhverv nu fungerer som én indgang til kommunen. 

- Der er ingen tvivl om, at de lokale virksomheder nu kvitterer for de mange initiativer og den dialog, Næstved Kommune har taget for at gøre livet nemmere for erhvervslivet. I undersøgelsen oplever kommunen netop den største forbedring i kategorien ”Information og dialog med kommunen”, og det er forudsætningen for at komme videre. Der er tale om en god cirkel til gavn for både virksomheder, medarbejdere og borgere, siger Steffen Steffensen.

Stevns er bedst i syd

Stevns er med en placering som nummer 74 på DI’s liste den bedst placerede sydsjællandske kommune. Her er det ikke mindst styrkelsen af Stevns Erhvervsråd og en ny samlet erhvervsstrategi, blandt andet gennem et øget samarbejde med private virksomheder om at løse kommunale opgaver, der har gavnet samarbejdet med de lokale virksomheder.

- Helt konkret har Stevns haft udvalgte medarbejdere på kursus i, hvordan de bliver mere servicemindede. Det er et tiltag, som virksomhederne kan mærke, siger formand for DI Sydsjælland Steffen Steffensen.

Faxe er blevet hurtigere

Faxe er sprunget 8 pladser frem til en placering som nummer 81, og har blandt andet gjort det nemmere og hurtigere for virksomhederne at kontakte kommunekontoret. Det har givet en langt bedre bedømmelse, både når det gælder den kommunale sagsbehandling, arbejdskraft og information og dialog med kommunen.

Samme fremgang har Vordingborg Kommune ikke oplevet. Den nye kommunalbestyrelse har ellers skarpt fokus på erhvervslivets vilkår og har blandt andet nedsat et nyt erhvervsudvalg under kommunalbestyrelsen og stiftet et nyt erhvervssamarbejde sammen med de lokale virksomheder. Men indsatsen har endnu ikke nået at bære frugt efter borgmesterskiftet. Lige som sidste år er Vordingborg placeret som nummer 96 i DI’s Lokalt Erhvervsklimaundersøgelse. 

- Jeg håber, at vi kan fortsætte det positivt samarbejde med alle 4 sydsjællandske kommuner det kommende år, så vi kan bevare de arbejdspladser, vi har, og få skabt flere. Det er jo dem, der i sidste ende giver råd til velfærd for borgerne, siger Steffen Steffensen.

- Men det bliver et langt sejt træk. Jeg hæfter mig ved, at kun mellem en tredjedel og en fjerdedel af virksomhederne i alle 4 sydsjællandske kommuner siger, at de oplever, at deres kommune er service- og løsningsorienteret over for erhvervslivet. Den stemning skal vi have vendt, og det kan vi kun gøre i fællesskab, siger formand for DI Sydsjælland Steffen Steffensen.

FAKTA:

 • DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2014, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 5. år i træk, at DI laver undersøgelsen.
 • 6.777 virksomheder inden for Dansk Industris brancher, blandt andet produktion, transport, fødevarer, engroshandel og service har svaret på undersøgelsen i 2014.
 • De har blandt andet vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed og helt specifikke erhvervsvilkår som for eksempel skattetryk, kommunal sagsbehandling, adgang til arbejdskraft, infrastruktur og kommunernes image med videre.
 • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens med videre.
 • 96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. 2 mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke. 

Her kan du se tallene for kommunerne i vores område:

                              2013          2014

 • Holbæk             53               13
 • Kalundborg       11               19           
 • Lolland              54               33
 • Slagelse            91               53
 • Ringsted            45               55
 • Guldborgsund   68               58
 • Stevns               85               74
 • Sorø                  55               76
 • Faxe                  89               81
 • Næstved            92               83
 • Odsherred         67               93
 • Vordingborg       96               96         

  Kilde: Dansk Industri      

Se alle resultaterne fra Lokalt Erhvervsklima 2014 her.