¨

273 ørne jager i Østdanmark

Foto: TV ØST

Antallet af ørne når nye højder denne vinter. Næsten 400 ørne overvintrer i Danmark - over halvdelen på Sjælland og øerne. Også en kongeørn bor nu i regionen.

Der befinder sig i disse dage næsten 400 ørne i det danske landskab, viser en landsdækkende midvintertælling.

Tallet er rekordhøjt, for der har formentlig aldrig i nyere tid opholdt sig så mange ørne i Danmark om vinteren, oplyser Dansk Ornitologisk Forening (DOF), som står bag tællingen, der blev foretaget forrige weekend.

Facit blev mindst 374 havørne og 11 kongeørne ifølge Lennart Pedersen, som leder DOF's Projekt Ørn.

Flest ørne i vores område

- Det er dejligt, at ørnene fortsætter deres fremgang. Hvis vejret er med os med frost og god sigtbarhed, er der udsigt til rigtig mange gode oplevelser, når vi den kommende søndag den 17. februar byder danskerne velkommen til Ørnens Dag, siger han.

Midvintertællingen bekræftede, at det østlige Danmark har de største koncentrationer af havørne.

På Sjælland og de omgivende mindre øer blev der talt 163 havørne, mens Lolland og Falster bød på 109 eksemplarer. Selv på Bornholm, hvor der er langt mellem havørnene, blev der set en enkelt.

Kongeørne bor i Jylland - og på Lolland

Havørne holder traditionelt til langs kysterne og ved våger i fjorde og større søer. Her jager de vandfugle eller spiser ådsler, som en hård vinter næsten altid byder på. Snedække og hård frost gør det lettere at se ørnene på lang afstand.

De 11 kongeørne blev registreret især i yngleområderne i det nordøstlige Jylland. Men også Lolland havde ligesom Østjylland en kongeørn på besøg.

I alt 486 fugletællere fra DOF var i felten med kikkerten i første weekend af februar for at få tal på "de store vingefang".

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App