2016 bliver regionens første rigtige vækstår

Væksten kommer i 2016 for alvor til Region Sjælland mener Væksthus Sjælland. I 2016 kan vi forvente stigende beskæftigelse både i den private og offentlige sektor, der ellers tidligere har tabt job.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er grund til større optimisme end tidligere i Region Sjælland, mener Væksthus Sjælland. Baggrunden er et stigende befolkningstal og et privat erhvervsliv, som for alvor fik gang i væksten i 2015. Det skriver Væksthus SJælland i en pressemeddelelse.

- I de virksomheder, vi arbejder med, har vi det sidste år hørt om ikke bare fyldte, men propfyldte ordrebøger. Og det har også haft en effekt på beskæftigelsen. Således viser de seneste opgørelser en vækst på 2.000 job, i den private sektor. Den udvikling er vi overbeviste om fortsætter i 2016, udtaler Mads Váczy Kragh.

Men selvom de 2.000 private job er mange, er jobvæksten de sidste år blevet modsvaret af et fald i den offentlige beskæftigelse, og dermed ender året kun i et lille plus.

- At vi har en stærk privat sektor, som har formået at skabe job, har været helt afgørende for regionens udvikling. Uden den havde det set rigtig sort ud. Men noget helt nyt i 2015 har været en markant tilflytning, og det kommer til at gøre en forskel for 2016, fortæller Væksthusdirektøren.

Gør en forskel

Stigningen i antallet af borgere er godt nyt for både de offentlige job, og for det private, mener Væksthusets formand, borgmester i Holbæk Søren Kjærsgaard (V).

- Det stigende befolkningstal kommer til at gøre en forskel. Det medfører, at vi i kommunerne får stigende indtægter, og samtidig giver det virksomhederne noget hårdt tiltrængt arbejdskraft, udtaler borgmesteren.

Tilflytningen til Region Sjælland er ifølge borgmesteren udtryk for at flere har fået øjnene op for fordelene ved at bo uden for Hovedstadsregionen.

- De seneste år har København været en magnet for tilflytning, men vi ser en stigende tendens til at folk finder det attraktivt at bo billigere og tættere på naturen. Det tilbyder vi i Sjælland, og med et erhvervsliv som de seneste år har været i vækst, så behøver arbejde ikke være noget man pendler til, selvom man ikke bor i København, fortæller Søren Kjærsgaard.

Tænk internationalt

Et sidste element, der booster væksten i 2016 bliver udflytningen af statslige arbejdspladser til Region Sjælland. Det får også betydning for erhvervslivet, mener Mads Vácy Kragh.

- I først omgang er det offentlige job, der kommer til vores region. Men det er vores vurdering, at der også vil være afledte positive effekter på den private beskæftigelse. Samlet er det vores vurdering, at Region Sjælland kommer til at opleve stigende vækst i 2016.

Et råd vil Mads Váczy Kragh dog give virksomhederne med på vejen ind i et vækstår.

- Husk nu ikke kun at fokusere på hjemmemarkedet. Alle virksomheder bliver styrket af at tænke internationalt. I Region Sjælland er der lige nu en række unikke muligheder for at få tilskud til eksportindsatsen med projektet Zealand Global. Udnyt det, for eksporten er vejen til større vækst, udtaler Mads Váczy Kragh