200.000 vil se køerne løbe på græs - veganere protesterer flere steder

Efter en lang vinter i stalden lukkes økokøerne i dag på græs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forårskåde køer, der ryster yveret af glæde over at blive sluppet løs på grønne marker.

Det er synet, der hvert år møder tusindvis gæster, når de besøger et økologisk landbrug, som lukker økokøerne ud på græs ved den årets økodag.

quote Man kan simpelthen ikke undgå at blive glad i låget af det livsbekræftende syn af kåde økokøer

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening

I år er det 15. gang, at økologiske landmænd over hele landet sammen med Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier holder økodag.

- Økodag er en festdag både for de økologiske køer, de økologiske landmænd og for de mange tusinde forventningsfulde børn og voksne, der hvert år besøger gårdene. Til økodag bliver det tydeligt at se, hvilken forskel det gør for dyrene, når man køber økologisk. Man kan simpelthen ikke undgå at blive glad i låget af det livsbekræftende syn af kåde økokøer, der spurter ud på marken i den friske forårsluft, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Har særligt fokus på klimaet

Ved årets økodag er der særligt fokus på klima.

De økologiske landmænd har mange græsmarker, fordi køerne ifølge Økologisk Landsforening skal på græs hele sommeren.

Her kan du opleve køerne danse

Netop de mange græsmarker er godt for klimaet, fordi græsset hiver CO2 ud af luften og lagrer det som kulstof i rødderne og i jorden.

Veganere vil protestere flere steder

Men økodagen er intet andet end et markedsføringstunt fra det økologiske erhverv, der leder velmenende forbrugere og deres børn bag lyset. Det mener dyreaktivistgruppen Vegan Change, der ifølge TV2 vil protestere fire steder i landet.

quote Vi ser ikke tvangsinsemineringen af dyrene, vi ser ikke, når de bliver slagtet, og vi ser ikke, når de får taget kalven fra sig

Ulrik Myrtue, dyrettighedsaktivist, Vegan Change

- Vi synes, at det er grundlæggende forkert at udnytte og bruge dyr på denne her måde. Til økodagen bruger Økologisk Landsforening jo dagen til at vise, at køerne har det rigtigt godt, men det er altså også den dag på året, hvor køerne netop er glade, siger Ulrik Myrtue, dyrettighedsaktivist, Vegan Change.

- Vi ser ikke tvangsinsemineringen af dyrene, vi ser ikke, når de bliver slagtet, og vi ser ikke, når de får taget kalven fra sig. Derfor er vi til stede for at vise den anden side af denne her industri.

Ikke et markedsføringsstunt

Den præmis vil Økologisk Landsforening dog ikke gå med på.

Der er 365 dage på et år, og det er ikke kun én søndag i foråret, hvor køerne er glade og holder fest, siger Paul Holmbeck, der er politisk direktør i Økologisk Landsforening.

- Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er deres lykkeligste dag. Jeg tror, at økologiske køer har mange lykkelige dage, når de er ude på græs i det fri. Og det er det, som Økodag fejrer den ene dag.

- Jeg tror ikke, at man kan kalde det et stunt. Den dag hvor køerne kommer på græs går mange år tilbage. Det eneste, som vi har gjort, er at åbne dørene og tilbyde, at forbrugerne også kan være med, siger han til TV2.

Køerne bliver lukket på græs klokken 12.00, men allerede fra klokken 10.00 åbner gårdene. Sidste år valgte 232.000 danskere at opleve køerne løbe på græs.

TV2 ØST var med sidste år, da de økjologoiske køer blev sluppet løs. Se indslaget her:

TV2 ØST var med, da økokøerne blev sluppet løs.