18-årig EU-kandidat fra Falster: - Jeg vil være direkte talerør for de unge

Anton Ebsen (R) på 18 år er den yngste kandidat til Europaparlamentet. Han vil kæmpe for unges ret til at uddanne sig i udlandet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- De unge skal have et talerør i EU.

Det er målet for 18-årige Anton Ebsen (R), der stiller op til Europaparlamentsvalget for Radikale Venstre.

quote Jeg tror, man er mere tilbøjelig til at stemme på én på ens egen alder, som tilgodeser ens interesser

Anton Ebsen, kandidat for Radikale Venstre ved europaparlamentsvalget

- Generelt synes jeg også bare, det er vigtigt, at der er et talerør for de unge i EU, for der er en tendens til, at der ikke er mange, der stemmer til EU-valget. Jeg tror, man er mere tilbøjelig til at stemme på én på ens egen alder, som tilgodeser ens interesser.

Valgplakat til europaparlamentsvalget
Læs også
Europaparlamentsvalgkampen skudt i gang med valgplakater i bybilledet
Valgplakat til europaparlamentsvalget
Læs også
Europaparlamentsvalgkampen skudt i gang med valgplakater i bybilledet

Unge skal kunne uddanne sig og arbejde i udlandet

Anton Ebsen går blandt andet til valg på at kæmpe for at sikre de unges muligheder for at uddanne sig og søge arbejde på tværs af landegrænser.

- Jeg synes, det er virkelig vigtigt, når unge tager arbejde eller uddannelse i udlandet, og det giver en form for frihed for de her unge mennesker. Hvis man er virkelig god til noget, kan man komme ind på top universiteterne, siger han.

- Generelt har EU mange ressourcer til rådighed. For eksempel Erasmus Plus-program. Der burde være flere ting, som det, som giver gode muligheder for de unge.

- Når vi som unge har en masse drømme om at komme ud og opleve verden, er det vigtigt vi bruger denne mulighed EU giver os, mener Mick Keller fra Liberal Alliance.
- Når vi som unge har en masse drømme om at komme ud og opleve verden, er det vigtigt vi bruger denne mulighed EU giver os, mener Mick Keller fra Liberal Alliance. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Det giver en anden ung kandidat ham ret i. Mick Keller (LA), der stiller op for Liberal Alliance, vil også kæmpe for at de unge kan uddanne sig og arbejde i udlandet.

- Når vi som unge har en masse drømme om at komme ud og opleve verden, er det vigtigt vi bruger denne mulighed EU giver os - at vi kan rejse og arbejde frit.

Læs også
Unge strejker for klimaet - og de vil skrue ned for kød og flyrejser
Læs også
Unge strejker for klimaet - og de vil skrue ned for kød og flyrejser

Vores drømme skal ikke kues af, at vi ikke må flyve

Liberal Alliances Mick Keller vil arbejde for et EU med fri bevægelighed for arbejdskraft og studerende.

- Det er vigtigt at vi bliver ved med at arbejde for EU-borgeres mulighed for at rejse og arbejde frit - at vi styrker de ydre grænser, så vi ikke behøver de indre, siger Mick Keller.

Det bakker Anton Ebsen ham op i:

- Jeg synes, det er vigtigt, at man generelt investerer penge i ungdommen. Jeg synes også det er vigtigt, at der kommer flere udlandspraktikker for unge. Det kræver også, at det skal være lettere at komme fra EU-land til EU-land. Derfor skal vi også forbedre den infrastruktur, der er i Europa. Fx som man ser med Femern-forbindelsen.

quote Vi skal ikke lade vores drømme kue af symbolpolitik med at flyve mindre eller spise mindre bøffer

Mick Keller, kandidat for Liberal Alliance ved europaparlamentsvalget

Men modsat Radikale Venstre går Mick Kellerikke ind for, at borgernes liv skal reguleres, og at EU skal blande sig i national lovgivning.

- Vi skal ikke lade vores drømme kue af symbolpolitik med at flyve mindre eller spise mindre bøffer, på vores vej til at udleve drømmen, siger han.

EP-valgkamp i Slagelse
Læs også
Valg til EU-parlamentet:
Klima er det hotteste emne på dagsordenen
EP-valgkamp i Slagelse
Læs også
Valg til EU-parlamentet:
Klima er det hotteste emne på dagsordenen

Liberal Alliance: Nej til fælles EU-regler for velfærdsydelser

Udenlandske EU-borgere kan få SU i Danmark, hvis de er taget til Danmark primært for at studere, men samtidig har lønnet beskæftigelse på mindst 10-12 timer ugentligt ved siden af studiet.

I denne uge foreslog S og DF, at det skal være sværere for udenlandske studerende at få SU. I januar 2018 var der 7.047 borgere fra andre EU-lande, der modtog dansk SU, viser tal fra Uddannelses- og forskningsministeriet. Det koster den danske stat næsten 500 millioner kroner.

Det forslag bakker Mick Keller op om. Han har et helt klart svar, når det kommer til EU og velfærdsydelser:

- Nej til fælles EU-regler for adgang til velfærdsydelser.


Nyhedsoverblik