Virksomheders udgifter går i vejret - kan ramme forbrugerne

Producentpriserne er steget 33 procent over det seneste år, og det kan varsle lidt højere priser på varer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomhedernes omkostninger er i øjeblikket kraftigt stigende, hvilket især skyldes stigende energipriser.

Et indeks for producentpriserne, der dækker over virksomheders priser på blandt andet råvarer, energi og transport, steg i december 33 procent sammenlignet med året før. Det er den største stigning nogensinde.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Hos Arbejdernes Landsbank kalder cheføkonom Jeppe Juul Borre tallene opsigtsvækkende.

- Det er fuldstændig svimlende tal for, som går komplet gennem loftet. Der er aldrig før målt så kraftige stigninger.

- Virksomheders hverdag er ganske enkelt blevet markant dyrere, og det er noget, som også de danske forbrugere kan komme til at mærke. Inflationen er allerede steget til det højeste i 13 år.

- Det her er et udtryk for, at der kan være bredere prisstigninger på vej til danskerne, hvor en større del af forbruget kan blive ramt, siger han i en skriftlig kommentar.

Særligt energipriser gør hverdagen dyrere

I Nykredit påpeger cheføkonom Palle Sørensen, at de stigende producentpriser ikke nødvendigvis vil slå voldsomt igennem på den generelle prisudvikling i samfundet.

Han peger på, at tidligere analyser har vist, at en stigning på 1,00 procent i producentpriserne kun øger inflationen i samfundet med 0,01 procent. Altså en hundrededel.

- Det er med andre ord ikke nødvendigvis et stort forvarsel om vedvarende høj inflation i Danmark, selv om vi potentielt godt kan se inflationen stige en smule de næste par måneder, siger han i en kommentar.

De seneste tal for forbrugerpriserne, der dækker over de varer og tjenester, som man køber, viste en stigning på lidt over tre procent i december sammenlignet med året før.

Her er det også særligt energipriser, som har gjort hverdagen dyrere.