Virksomheder og uddannelser forbereder sig på nye corona-restriktioner

Torsdag har epidemiudvalget besluttet flere tiltag, der skal forebygge corona. Alt imens forbereder skoler og virksomheder sig på nye krav.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Torsdag aften fortsatte mødet i Folketingets Epidemiudvalg, hvor det skal besluttes, hvilke nye corona-restriktioner der skal indføres fra mandag.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger torsdag aften til TV2, at et flertal i Folketingets Epidemiudvalg har stemt for, at corona-pas skal gælde kortere tid efter test. Helt konkret skal det nu kun gælde i tre døgn for en PCR-test og to døgn for en kviktest.

Et flertal i Epidemiudvalget har derudover godkendt krav om brug af mundbind eller visir i sundhedsvæsenet for såvel ansatte som pårørende på besøg. Kravet om mundbind eller visir indføres også i supermarkeder, detailhandel og offentlig transport.

quote Det er til stor fordel for både medarbejdere og elever. Så vi går også længere, hvis det er det, der skal til

Michael Kaas-Andersen, direktør, Zealand Business College

Endvidere vil et flertal også indføre corona-pas flere steder. For eksempel på statslige arbejdspladser og på uddannelsesinstitutioner. Der arbejdes torsdag aften fortsat på den liste, som regeringen har lagt frem med initiativer til at forebygge smitte.

Imens forbereder virksomheder og uddannelsesinstitutioner sig på de kommende tiltag. Nogle steder har man allerede taget forskud på de forebyggende initiativer.

Ingen pas ingen undervisning

På Zealand Business College, der har afdelinger flere steder her i regionen, har man allerede nu lagt en plan for, hvordan man skal tjekke coronapas hos de studerende.

- Nu afventer vi lige de endelige retningslinjer fra Undervisningsministeriet, dem er vi blevet lovet her i løbet af eftermiddagen, men det vi forventer, det er, at vi fører protokol alligevel med om eleverne er til time, og det vil så blive udvidet til, at man udover at skulle tjekke, at de er der, også skal se deres coronapas, Michael Kaas-Andersen, der er direktør for Zealand Business College.

- Det tager lidt længere tid, men det ser vi ikke som noget problem, tilføjer han.

Michael Kaas-Andersen, direktør for Zealand Business College, er klar i mæglet omkring udsigten til kravet for elever og undervisere om at skulle fremvise coronapas: - Det er ikke så svært, det skal man, det får vi dekret om fra Undervisningsministeriet. Så hvis ikke man kan vise det, kan man heller ikke møde ind på skolen.
Michael Kaas-Andersen, direktør for Zealand Business College, er klar i mæglet omkring udsigten til kravet for elever og undervisere om at skulle fremvise coronapas: - Det er ikke så svært, det skal man, det får vi dekret om fra Undervisningsministeriet. Så hvis ikke man kan vise det, kan man heller ikke møde ind på skolen. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Direktøren påpeger desuden, at en åben skole er at foretrække for både lærere og elever og at fremvisning og kontrol af coronapas er en lille pris for et åbent samfund og en åben skole.

- Det er til stor fordel for både medarbejdere og elever. Så vi går også længere, hvis det er det, der skal til for at holde skolen åben, siger han.

Blandt eleverne er det med blandet fornøjelse, at der fra på mandag skal vises coronapas for deltagelse i undervisningen.

- Vi er blevet vaccineret størstedelen af os, så det er ikke rigtig noget problem for os, siger Kasper Søndergaard, der er elev på Zealand Business College.

Kasper Søndergaard
Kasper Søndergaard Foto: Line Strand - TV2 ØST

Samme opfattelse deler Ersin Muhcu, der også er elev på Zealand Business College.

- Jeg tænker, det er fornuftigt at vise coronapas igen. Det kan godt være, dem, der ikke er vaccineret, tænker, det er lidt øv. Men så tag dog stikket og kom videre, siger han.

Ersin Muhcu
Ersin Muhcu Foto: Line Strand - TV2 ØST

For elev Oliver Simonsen vil de nye tiltag dog give udfordringer:

- Jeg er ikke selv blevet vaccineret, så jeg skal ud at have en test hver anden dag, så det kan tage rigtig lang tid, når man skal stå i den kø. Så jeg synes, det er rigtig nederen.

Oliver Simonsen
Oliver Simonsen Foto: Line Strand - TV2 ØST

Imens coronapas bliver et krav nogle steder, så har private virksomheder frit valg. Torsdag har Folketinget besluttet, at virksomheder fra i morgen, fredag, har lov til at kræve, at de ansatte viser coronapas, når de møder ind.

Måtte lukke i flere uger

Blandt andet på Danish Crown forbereder man sig på de mulige nye restriktioner. Virksomheden har tidligere været nødt til at lukke slagteriet i flere uger på grund af coronasmitte.

- Vi kommer sandsynligvis til at indføre coronapas, men det er svært praktisk, når vi er så mange, så vi ved ikke i hvilket omfang endnu, siger pressechef Jens Hansen i et skriftligt svar til TV2 ØST og tilføjer:

- Det er vi ved at finde ud at, og det kan godt være, at det bliver i forskelligt omfang på forskellige afdelinger, forklarer han.

Læs også
Nye coronarestriktioner vækker blandede følelser
Læs også
Nye coronarestriktioner vækker blandede følelser

Og på Novo Nordisk er man allerede begyndt at tjekke coronapas ved forskellige lejligheder.

- Novo Nordisk kræver coronapas på danske arbejdspladser for interne og eksterne deltagere ved alle møder med mere end 200 deltagere, coronapas for deltagere ved julefester og sociale arrangementer uanset antal deltagere, og coronapas for adgang til alle vores fitnesscentre, fortæller pressechef Mette Kruse Danielsen.

Mødet i Folketingets Epidemiudvalg er afsluttet for i aften, men flere tiltag skal diskuteres, når udvalget mødes igen på mandag. 

Blandt andet er partierne ikke nået til enighed om, hvorvidt ansatte i detailhandel, supermarkeder og offentlig transport også skal bære mundbind.

Epidemiudvalget tæller 21 folketingsmedlemmer. Der må ikke være flertal i udvalget imod regeringens ønske, hvis det skal gennemføres.


Nyhedsoverblik