Vindfølsomme køretøjer får forbud mod at krydse Storebælt i kraftig blæst

Dele af tirsdagen er der forbud mod at køre over Storebælt for lette køretøjer. Ny kampagne sætter fokus på trafiksikkerheden i blæsevejr på broen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De fleste er vågnet op til en blæsende tirsdag morgen. Især bilister, der i de allertidligste morgentimer skulle passere Storebæltsbroen, har mærket det voldsomme efterårsvejr.

Fra klokken 4:25 til 6:15 var det nemlig forbudt for vindfølsomme køretøjer at passere broen. Det gjaldt blandt andre biler med campingvogn eller anhænger, lette lastbiler, busser og varebiler. Skiltet er dukket op igen tirsdag eftermiddag, hvor forbuddet nu gælder indtil klokken 19. 

Hvis du undrer dig over, at en række køretøjer er blevet mødt med et forbud om at køre over broen, så er det, fordi praksis på området netop er blevet ændret fra anbefaling til forbud.

- Vi ændrer nu vores tidligere anbefaling om at fraråde vindfølsomme køretøjer at passere Storebælt i kraftig blæst til et forbud. Der er altså ikke længere tale om en ”anbefaling”, men at Sund & Bælt som ejer af Storebæltsbroen har forbudt færdslen med disse køretøjer. Det betyder, at det ikke er op til den enkelte chauffør at vurdere om passage af broen er forsvarligt, men at et vindfølsomt køretøj skal efterleve dette forbud uden videre, lyder det fra Kim Agersø Nielsen, der er chef for vejanlæg i Sund & Bælt, i en pressemeddelelse.

Hvornår er et køretøj vindfølsomt?

Hvert år vælter vindfølsomme køretøjer på Storebælt, og det skaber udfordringer for den øvrige trafik. 

De næste uger vil Sund & Bælt sammen med transportbranchen sætte fokus på sikkerheden i blæsevejr med en ny kampagne, så chaufførerne bedre kan vurdere, hvor vindfølsomt deres køretøj er. Det vil blandt andet ske med direkte henvendelser til transportbranchen. 

- Vi oplever desværre, at rigtig mange chauffører med for eksempel en tom trailer eller en tom sættevogn på lastbilen kører ud på broen, selvom vi fraråder det. Det kan have store konsekvenser for de øvrige trafikanter, hvis ens køretøj vælter - og dermed spærrer for den øvrige trafik. Det vil vi gerne lave om på. 

Lukket bro tirsdag morgen

Tidligt tirsdag morgen blev forbuddet for vindfølsomme køretøjer ophævet, og der er igen åbent for al trafik.

- Nu må alle gerne køre over igen, man skal bare være opmærksom, siger Lene Rosenlund, der er trafikleder hos Sund & Bælt.

- Man skal være særligt opmærksom ved pylonerne, hvor bilerne kan slå et slag.

Forbuddet, hvor vindfølsomme køretøjer ikke må køre over Storebælt, frafalder, når vinden ikke længere blæser mere end 15 meter i sekundet. 

Ved 10 m/s skal trafikanter i vindfølsomme køretøjer dog være særligt opmærksomme, når de kører over broen. Når vinden er 25 m/s - blæst af stormstyrke - bliver broen lukket for al trafik. 

På storebaelt.dk kan du altid finde den aktuelle status for vindforhold.

Det er frem til klokken 19 forbudt for visse køretøjer at passere broen: