Venstre vil have plejehjemsbestyrelser med borgere

Jakob Ellemann-Jensen foreslår, at beboere og pårørende får mere at skulle have sagt på plejehjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, foreslår at lave bestyrelser på plejehjem, hvor beboere, pårørende, ledere og kommunale repræsentanter er med.

Det skriver dagbladet Politiken.

På den måde kan borgerne være med til at styre, hvem der skal stå i spidsen for plejehjemmene.

quote Vi har set nogle optagelser på TV2 over sommeren, der viser, at nogle steder har man altså fokus rettet det forkerte sted hen

Jakob Ellemann-Jensen (V),  partiformand

Forslaget kommer, efter en omtalt dokumentar på TV2, der dokumenterer svigt i ældreplejen. Her bliver flere ældre udsat for, hvad der i Jakob Ellemann-Jensens øjne er ydmygende behandling.

- Vi har set nogle optagelser på TV2 over sommeren, der viser, at nogle steder har man altså fokus rettet det forkerte sted hen og ikke rettet det mod beboere eller pårørende.

- Det handler om mennesker. Det handler ikke om systemer, siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau.

Det mener Venstres formand, at man ville kunne afhjælpe med de foreslåede bestyrelser.

- Det vil sikre, at ledere rent faktisk er ledere og inspirerer deres medarbejdere, hvis vi kan sikre, at de pårørende og beboerne er inddraget, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Desuden vil Jakob Ellemann-Jensen have flere friplejehjem. Borgerne skal have et valg, siger han.

Risiko ved bestyrelser

Til Politiken siger Mona Striib, formand for FOA, at risikoen ved de foreslåede bestyrelser er, at der bliver truffet beslutninger på baggrund af følelser og ikke faglig ekspertise.

Det erkender Jakob Ellemann-Jensen. Men det, mener Venstre-formanden, er kun naturligt, når der er tale om mennesker.

- Så selvfølgelig vil der komme følelser i spil.

Han anerkender, at økonomi også er en faktor. Men løsningen på problemerne handler ikke kun om flere penge, mener Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg siger ikke, at ressourcer og tilstrækkelig tid og omsorgsfulde medarbejdere og dygtige ledere ikke betyder noget. Men i de udsendelser, vi har set her i sommeren, ville tilstedeværelsen af flere medarbejdere have betydet, at flere stod og kiggede på, at en ældre medborger blev behandlet ydmygende og grusomt, siger han.

- Hvis man gør borgernær velfærd til en konkurrence om, hvem der kan bruge flest penge, får vi en fattig velfærd, siger han.

Støtte fra Dansk Folkeparti og Alzheimerforeningen

Både Dansk Folkeparti og Alzheimerforeningen ser positivt på Venstres forslag .

Alzheimerforeningen beretter om at have fået flere hundrede henvendelser om svigt på plejehjem landet over.

quote Det, vi har været vidne til, er, at pårørende ikke bliver hørt

Nis Peter Nissen, direktør, Alzheimerforeningen

- Det er rigtig fornuftigt at sørge for, at pårørende i langt højere grad bliver lyttet til end nu. Det, vi har været vidne til, er, at pårørende ikke bliver hørt, siger Nis Peter Nissen, direktør hos Alzheimerforeningen.

Hos Dansk Folkeparti siger ældreordfører Karina Adsbøl, at der er brug for et "paradigmeskift" i ældreplejen og henviser til partiets eget forslag om at lave en decideret ældrelov.

- Vi skal sikre, at ældre mennesker får en værdig og omsorgsfuld pleje. Vi kan bare konstatere, at der trænger til en oprydning på det her område, siger hun.