Velfærden bliver ringere i fremtiden: - Der er nogle opgaver, som ikke skal løses mere

For at have samme serviceniveau i 2030 som nu, skal kommunerne have 24.000 ekstra hænder. Ifølge KL kan regeringen derfor ikke tale om bedre velfærd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danskerne skal forvente en markant ringere velfærd i fremtiden. I hvert fald hvis en analyse fra Kommunernes Landsforening (KL) holder stik.

Vi bliver nemlig flere ældre og flere børn, og hænderne til at servicere dem skal findes et sted.

- Hvis ikke vi kan få medarbejdere til at løse opgaverne, er vi nødt til at se på, om vi skal skære nogle af vores opgaver fra. Det bliver nogle barske prioriteringer i kommunerne, fortæller Martin Damm (V), der er formand for Kommunernes Landsforening, KL, og borgmester i Kalundborg Kommune.

quote - Jeg synes, at det vil være en fattig ambition at sige, at vi ikke kan gøre noget.

Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening.

Ved alene at følge det såkaldte demografiske træk, vil der komme til at være 2.000 færre medarbejdere i 2030 end i dag ifølge KL's analyse. For at opretholde samme serviceniveau i velfærden i 2030, som vi har nu, skal kommunerne i stedet have 24.000 ekstra hænder. 

- De (regeringen, red.) står og taler om, at der kommer mere og bedre velfærd. Når virkeligheden i kommunerne vil være lige den modsatte, får man et forventningsgab. Borgerne tænker, at min velfærd stiger, fordi politikerne på Christiansborg siger, at vi får mere af det hele, men så rammer virkeligheden dem i den enkelte kommune, hvor billedet er det modsatte, siger Martin Damm. 

Velfærd uden varme hænder

I uge fem sætter TV2 ØST og de andre TV2-regioner fokus på det danske velfærdssystem under overskriften ”Velfærd uden varme hænder”.

På grund af flere børn og flere plejekrævende ældre vil vi i 2030 have behov for 44.000 ekstra medarbejdere i det offentlige for at opretholde samme serviceniveau i velfærden, som vi har i dag.

Ifølge Martin Damm kommer det særligt til at være ældreområdet og dagtilbuddene, der kan blive ramt. 

Frem mod 2030 øges antallet 80+årige nemlig på landsplan fra cirka 291.000 i dag til omkring 426.000, viser en fremskrivning fra Danmarks Statistik. 

Samtidig vil antallet af 0-5-årige stige fra omkring 374.000 til 420.000 i samme periode.

- Der vil komme rigtig mange ældre over 80 år, som kan forvente at skulle have pleje og hvis ikke vi har hænderne eller pengene til det, så kommer det område til at stramme op på en eller anden måde i, hvad det så er, vi leverer til de ældre, siger Martin Damm. 

quote Hvis hænderne og pengene ikke slår til, så er der nogle opgaver, som ikke skal løses mere.

Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening.

Har et velfærdssamfund som vores ikke også bare sin levetid?

- Jeg synes, at det vil være en fattig ambition at sige, at vi ikke kan gøre noget, så vi skærer bare ned herfra. Det skylder vi heller ikke dem, der bliver ældre i de kommende år, siger Martin Damm.

Politikerne skal forventningsafstemme

Hvis ikke, der bliver lavet reformer nu, som sikrer, at der er nok hænder i velfærden i fremtiden, har KL's formand en klar opfordring til landets kommunale politikere og dem på Christiansborg: Velfærdssamfundet skal forventningsafstemmes med borgeren.

- Hvis hænderne og pengene ikke slår til, så er der nogle opgaver, som ikke skal løses mere, som har været løst tidligere af det offentlige, og så må man få en diskussion af, hvem der så skal løse dem. Er det så familien eller civilsamfundet?

- Så får vi måske noget mere personligt ansvar for nogle ting, fordi det kan det offentlige ikke tage sig af mere. 


Nyhedsoverblik