Vejret går ud over roerne - flere landmænd må så om

Forårsvejret driller sukkerroedyrkere landet over. På Falster har John Nielsen måttet så om på et areal, der svarer til 130 fodboldbaner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Foråret 2022 har været ganske usædvanligt. Temperaturen har været lavere end normalt og samtidig faldt der rigtig meget nedbør i starten af april.

De vejrforhold har gjort roedyrkningen vanskelig, og faktisk har mange sukkerroeavlere måttet så deres marker om.

En af dem er John Nielsen fra Skovsminde, Nykøbing Falster.

John Nielsen fra Skovsminde i Nykøbing Falster er en af de sukkerroedyrkere, der har måttet så flere roemarker om.
John Nielsen fra Skovsminde i Nykøbing Falster er en af de sukkerroedyrkere, der har måttet så flere roemarker om. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Da han tilbage i slutningen af marts såede sine sukkerroer, så det ud til at blive en god sæson.

- Det var rigtig godt tørt, og vi havde ikke rørt marken, før vi såede det samme dag. Vi mener, vi har gjort alt det rigtige. Men så er det alligevel gået galt, fortæller han. 

Rammer indtjening

For kun en uge efter ændrede vejret sig markant. Temperaturen faldt mere end normalt, og flere steder blev de ramt af store mængder nedbør.

Læs også
Danske landmænd må spejde langt efter forårsregn
Læs også
Danske landmænd må spejde langt efter forårsregn

Vejrforhold, der langt fra er optimale, når man skal have roerne til at spire. 

- Så er det, der kommer en hel del vand, og det kommer rigtig stærkt. Og det var så det, der var årsag til, at jorden slemmer sammen og lukker af, så ilten forsvinder omkring frøene, og derfor vil det ikke spire, som de skal, forklarer John Nielsen. 

Derfor har han været nødt til at så alle sine roer om.

Det usædvanlige forårsvejr har gjort jorden så hård, at den første omgang roer ikke kunne spire godt nok.
Det usædvanlige forårsvejr har gjort jorden så hård, at den første omgang roer ikke kunne spire godt nok. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST


Det drejer sig om 95 hektar som svarer til omkring 130 fodboldbaner, og det er ikke helt billigt.

- Det er cirka 2000 per hektar, vi snakker om i merudgift for frø alene. Så kommer der arbejde oven i, og så er det jo, hvordan væksten vil gå, men når vi kommer så langt hen i maj måned, vil udbyttet jo ikke være optimalt, og derfor vil der være en 10-15 procent reduktion i udbytte, siger han. 

John Nielsen har sået 95 hektar om. Det svarer til omkring 130 fodboldbaner.
John Nielsen har sået 95 hektar om. Det svarer til omkring 130 fodboldbaner. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

John Nielsen er langt fra den eneste, der har kæmpet med de vanskelige vejrforhold.

Omkring 10 procent af den samlede dyrkningsflade er sået om, og udover økonomien får det også konsekvenser for udbyttet.

Troels Frandsen, der er formand for Danske Sukkerroedyrkere, fortæller, at mange af deres medlemmer har måtte så om.
Troels Frandsen, der er formand for Danske Sukkerroedyrkere, fortæller, at mange af deres medlemmer har måtte så om. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Det fortæller Troels Frandsen, der er formand for Danske Sukkeroedyrkere.

- Mange af de omsåede roer er sået indenfor de sidste fjorten dage til tre uger. Det er ret sent, og lærdommen siger, at det kan have en konsekvens på en 15-20 procent i tabt udbytte, siger han. 

Usædvanligt dårligt roe-vejr

Nordic Sugar vurderer, at mere end 3000 hektar er sået om, og det er et usædvanligt stort antal hektar. 

Det fortæller Bo Secher, der er chefkonsulent i Nordic Sugar.

- Det er lige før jeg vil sige, at det næsten ikke er set før i det her omfang. Der har tidligere også været år, men det er mindst 10 år siden, hvor man også har sået om, men når jeg sådan har spurgt, er der ikke rigtig nogen, der lige kan pege på, at det år var værre, end det vi har oplevet i år, siger han. 

Bo Secher, der er chefkonsulent i Nordic Sugar, kan ikke mindes nogen år, der har været ligeså udfordrende for sukkerroedyrkningen.
Bo Secher, der er chefkonsulent i Nordic Sugar, kan ikke mindes nogen år, der har været ligeså udfordrende for sukkerroedyrkningen. Foto: Grafik, TV2 ØST

For de landmænd, der har sået om, bliver det svært at indhente al den tabte tid. Men med de rigtige vejrforhold kan de komme tæt på.

John Nielsen fra Nykøbing Falster tror i hvert fald på det. 

- Det er optimalt vejr, hvor de får varme og sol og nedbør, så tror jeg på, de nok skal indhente en del af det, siger han. 

Læs også
Kedelig og regnfuld bededag afløses af weekend med sol
Læs også
Kedelig og regnfuld bededag afløses af weekend med sol

Det er ikke kun her til lands, roeavlerne har sået om.

Også Tyskland og Sverige er ramt af vanskelige vejrforhold, og her skønner man, at i alt 2.500 hektar er blevet sået om, oplyser Agricenter.