Varmt vejr øger risiko for markbrande under høsten

I sidste uge hærgede flere markbrande i Danmark. Nu vender de høje temperaturer tilbage, og det øger risikoen for flere markbrande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Høstsæsonen er i fuld gang, og i denne uge er der igen risiko for tørke i Danmark. Ifølge DMI kan temperaturerne nå op omkring 30 grader, og der vil være begrænset med regn. 

I en pressemeddelelse opfordrer forsikringsselskabet Topdanmark til at passe ekstra på, når man er ude at høste.

- I det tørre høstvejr kan selv en lille gnist antænde en brand i maskinen eller marken og udvikle sig til store flammer. Det er derfor rigtig vigtigt at have en vandvogn eller en fyldt marksprøjte inden for kort afstand, siger Preben Rasmussen, der er Landbrugschef hos Topdanmark.

quote I det tørre høstvejr kan selv en lille gnist antænde en brand i maskinen eller marken og udvikle sig til store flammer

Preben Rasmussen, Landbrugschef hos Topdanmark

Det er dog ikke kun under høsten, man skal være opmærksom. Hvis hø og halm er for fugtigt, når det presses, kan det nemlig selvantænde, oplyser Topdanmark.

- Brande som disse kan både være farlige og koste mange penge. Det er derfor en god idé at lade halm ligge på marken i længere tid, inden det presses og tages ind, siger Preben Rasmussen.

Flere markbrande i sidste uge

I den seneste uge har der ifølge DMI´s tørkeindeks været forøget risiko for tørke eller høj risiko for tørke i hele Region Sjælland.

Torsdag gik en mejetærsker i brand under høsten af en mark i Jyderup.
Torsdag gik en mejetærsker i brand under høsten af en mark i Jyderup. Foto: Nicklas Fohlmann - Sky-Foto

Det betød, at der igennem ugen var flere marker i brand på Sjælland og Lolland- Faster. Ifølge Beredskabsinfo var der mindst 15 meldinger om markbrande i området. Torsdag gik både en mark og mejetærsker i brand under høsten i Jyderup, mens også Glumsø var ramt af en omfattende markbrand.

Læs også
Flere marker i brand på Sjælland
Læs også
Flere marker i brand på Sjælland

Lørdag var Mullerup i Kalundborg Kommune ramt af en stor markbrand. Her hjalp lokale borgere brandvæsenet med at slukke branden.


Nyhedsoverblik