Varmt vejr øger brandfaren og truer årets sankthansbål

På grund af det tørre og varme vejr er det ikke sikkert, at sankthansaften bliver, som den plejer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 Dele eller hele landet kan blive ramt af afbrændingsforbud på sankthansaften. I så fald vil det ikke være tilladt at brænde heksen af bålet.

Det skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, fordi brandfareindekset viser, at der er et stigende brandfareniveau i øjeblikket. Samtidig kan vejrudsigten ikke med sikkerhed love regn.

- Vi håber stadig, at det kan lade sig gøre at få et godt bål på onsdag aften, men det har været tørt og varmt rigtig længe i Danmark. Derfor kan vi desværre ikke udelukke, at det bliver nødvendigt at lave et afbrændingsforbud, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef for Danske Beredskaber.

- Vi håber også, at der kommer lidt vand fra oven, der lægger en dæmper på den værste brandfare, men det er noget, vi er nødt til at tage bestik af, som vi nærmer os.

Møde på mandag om situationen

De kommunale beredskaber følger situationen nøje og vil mødes om formiddagen mandag 21. juni for at vurdere situationen. Sankthansaften er 23. juni.

Efterfølgende vil Danske Beredskaber fortælle, om og i så fald hvor man må brænde heksen af.

- Mandag ved vi med større sikkerhed end nu, hvordan vejrsituationen og brandfareindekset vil være på onsdag (den 23. juni, red.), siger han.

Læs også
Varme temperaturer øger risiko for tørke - brandvæsnet opfordrer til forsigtighed
Læs også
Varme temperaturer øger risiko for tørke - brandvæsnet opfordrer til forsigtighed

Bjarne Nigaard opfordrer desuden alle, der planlægger at tænde bål til sankthans om at holde sig opdateret på brandfare.dk.

Det er ikke første gang, det varme vejr truer bålene. Også i 2018 påvirkede det varme og tørre vejr sankthans, da der var afbrændingsforbud i omkring halvdelen af landets kommuner.

Dengang blev der fundet alternative måder at fejre sankthans på. Eksempelvis havde Samsø sørget for en isskulptur på halvandet ton, og i Klampenborg kunne man se lasershow.