Varme temperaturer øger risiko for tørke - brandvæsnet opfordrer til forsigtighed

Lolland-Falster Brandvæsen overvåger tørkesituationen og opfordrer folk til at være ekstra forsigtige med grillen og ukrudtsbrænderen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kalenderen skriver midten af juni, og det danske sommervejr er efterhånden ved at være godt over os. Og dansk sommervejr betyder ofte grill og bålhygge.

Desværre ender sommerhyggen sommetider med en naturbrand, når tørkeindekset stiger.

Her i landsdelen ligger tørkeindekset i den helt høje ende ifølge DMI, og derfor maner man hos Lolland-Falster Brandvæsen nu til forsigtighed.

- Vi overvåger situationen, men vi er ikke ved at udstede et afbrændingsforbud. Derfor maner vi til forsigtighed, når man laver bål og griller, siger Bjarne Larsen, der er operativ chef hos Lolland-Falster Brandvæsen. 

quote Det er altid vigtigt, at man har vand tæt på. Det gælder grill, bål og ukrudtsbrænderen

Bjarne Larsen, operativ chef, Lolland-Falster Brandvæsen

Og ifølge DMI er det ekstra tørt her i vores sendeområde.

- Vi har en tørkeværdi på mellem otte og ti, og det betyder, at der ikke er ret meget fugt i den øverste del af jorden, siger Caroline Drost Jensen, der er klimatolog hos DMI.

Tørkeindekset ligger mellem otte og ti her i regionen, hvilket betyder, at der er høj risiko for tørke.
Tørkeindekset ligger mellem otte og ti her i regionen, hvilket betyder, at der er høj risiko for tørke. Foto: DMI.dk

Hvor maj var meget vådere end normalt, har solen altså fået overtaget i årets første sommermåned.

Flere steder vil man senere på ugen kunne opleve temperaturer, der nærmer sig 30 grader. Juni måneds temperaturer ser indtil videre ud til at blive højere end normalt. 

- I juni har vi haft tørt vejr med mange solskinstimer, og foreløbigt et større fravær af nedbør, siger Caroline Drost Jensen.  

Umuligt at forudsige resten af sommeren

Bjarne Larsen fra Lolland-Falster Brandvæsen fortæller, at statistikkerne de seneste år, hvad angår udrykning til naturbrande, ligger stabilt.

I løbet af årets første fem måneder er Lolland-Falster Brandvæsen rykket ud til 21 naturbrande.

Læs også
Særlige vejrforhold giver høj fare for brande i weekenden
Læs også
Særlige vejrforhold giver høj fare for brande i weekenden

I tørkeåret 2018 lå det tal på 20 ved udgangen af maj, og i 2019 rykkede brandfolkene ud til 28 naturbrande inden kalenderen skrev juni.

- Det er et udslag af tilfældigheder, som gør, at tallene er, som de er. Derfor er det også umuligt at forudsige, hvordan det kommer til at se ud resten af sommeren. Når vi kommer længere frem, ser vi jo også naturbrande, hvor der er brand i eksempelvis landbrugsredskaber, når landmændene begynder at høste, siger Bjarne Larsen.

Hav altid vand tæt på

Selvom der lige nu ikke er meget bekymring hos den operative chef, understreger han, at der er flere ting, som borgerne skal være opmærksomme på, så man ikke pludseligt står midt i sin egen naturbrand.

- Det er altid vigtigt, at man har vand tæt på. Det gælder grill, bål og ukrudtsbrænderen. Laver man bål er det vigtigt, at man bruger tørt brænde i stedet for kviste, da kviste danner gnister og kan flyve væk. Så skal man selvfølgelig også altid holde øje med sit bål. 

quote I juni har vi haft rigtig pænt vejr med flere solskinstimer, end vi plejer og et større fravær af nedbør

Caroline Drost Jensen, klimatolog hos DMI

Dermed slår Bjarne Larsen fast, at befolkningen selv har en stor indvirkning på, om man gennem hele sommeren kan få lov til at holde grill-aftener.

- Vi har et stabilt og robust beredskab, men sker der pludseligt noget antal-mæssigt, så kigger vi ind i et afbrændingsforbud, lyder det fra Bjarne Larsen.  


Nyhedsoverblik