Vandrer 1900 kilometer for klimaet: - Det er en alvorlig situation

En gruppe er taget på pilgrimsvandring for klimaet. Den længste distance er 1900 kilometer, for vil man råbe op, må man gøre noget ekstraordinært.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Her i landsdelen er det ikke et sjældent syn at støde på folk, som er på vandretur. Men på Falster kunne man onsdag møde en gruppe, som ikke var på en helt almindelig vandretur. De er nemlig ude på en distance, der både kræver kort og gode vandrestøvler, og det er de af en helt bestemt årsag.

Gruppen vandrer hverken for at nyde naturens friske luft eller de omkringliggende marker og enge. Nej, de går for klimaet. Og vil man råbe op, må man gøre noget ekstraordinært. 

Derfor har vandregruppen nu bevæget sig ud på en i alt 1.900 kilometers rute.

Nogle går kun én etape, andre går delstrækninger, men én går hele vejen uden at have prøvet den slags distancer før.

- Nej, nej, det længste, jeg har gået er måske 350 kilometer, og nu har jeg gået 720 kilometer efter i dag, fortæller Annika Spalte, Diakon og Vandringsleder, Sverige.

quote Det er en alvorlig situation. Egentlig skal vi ikke tale om et klimaspørgsmål, vi skal tale om en klimanødsituation

Annika Spalte, Diakon og Vandringsleder, Sverige.

Hele turen startede i Vadstena i Sverige og ender først efter 1.900 km i Glasgow til årets klimatopmøde. Annika Spalte startede med at gå den 19. juli og er fremme den 29. oktober, præcis to dage før COP26 starter. Og hun er fast besluttet på at gå hele vejen for klimaet.

- Det er en alvorlig situation. Egentlig skal vi ikke tale om et klimaspørgsmål, vi skal tale om en klimanødsituation. For det er en nødsituation, forklarer Annika Spalte, Diakon og Vandringsleder, Sverige.

Artiklen fortsætter under billedet.

Annika Spalte går 1.900 kilometer for klimaet.
Annika Spalte går 1.900 kilometer for klimaet. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Andre kaster sig ud på en lidt mindre del af ruten, men de kæmper stadig for det samme budskab, selvom antallet af kilometer er lavere.

Karin Førslev på 69 år er langt fra den, der går længst. Hun går cirka 200 kilometer for klimaet, men hendes budskab er stadig lige så klart som vandrelederens.

- Jeg er gået fra København og skal til Sakskøbing. Jeg mener, vi må lytte til videnskaben. Og så må vi på den her måde gøre lidt, siger Karin Førslev, der kommer fra Roskilde.

Læs også
Sjællandsk mose genopstår til gavn for natur og klima – i dag kom ministeren forbi
Læs også
Sjællandsk mose genopstår til gavn for natur og klima – i dag kom ministeren forbi

Undervejs på ruten støder andre vandrere til fra Polen og Tyskland, og i Skotland møder de flere, der går ad andre ruter. Undervejs taler de også med dem, de møder, og dem, der har lidt mere at skulle have sagt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Forude venter knap 1.200 kilometer for Annika Spalte, før ruten ender i Glasgow.
Forude venter knap 1.200 kilometer for Annika Spalte, før ruten ender i Glasgow. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Vi har holdt møde med klimamedarbejdere i Vordingborg Kommune, og vi holdt også møde med viceborgmesteren i Næstved, og det var rigtig godt, siger et bestyrelsesmedlem fra De Danske Santiagopilgrimme.

Det er måske ikke alle, der mener, at en vandretur på 1900 kilometer vil gøre en stor forskel for klimaet, men Annika Spalte tror på, at det kan hjælpe på den ene eller den anden måde.

- Jeg tror, det er en god manifestation, for den tager så lang tid, tre en halv måned, mener Annika Spalte, Diakon og Vandringsleder, Sverige.

Forude venter knap 1.200 kilometer og et efterår, før ruten ender i Glasgow. Men turen hjem går heldigvis en del hurtigere.

- Vi tager nok toget hjem, siger Annika Spalte, Diakon og Vandringsleder fra Sverige.


Nyhedsoverblik