Unge flygter fra regionen: - Det er rigtig voldsomt

Der er udsigt til et markant fald i antallet af unge bosiddende i flere af TV2 ØSTs kommuner frem mod 2040. Det er bekymrende nyt, lyder reaktionen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi skal ikke mange år ud i fremtiden, før unge borgere vil være en alvorlig mangelvare her i regionen.

Dét forudser en ny analyse foretaget af SMVdanmark på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge befolkningsfremskrivningen står antallet af unge i aldersgruppen 15 til 19 år til at falde med hele 35.600 personer frem mod 2040, og det er dårligt nyt for især landets yderkommuner.

Nogle af yderkommunerne risikerer nemlig at have op mod 30 procent færre unge mellem 15 og 19 år i 2040 sammenlignet med i dag.

I vores region ser det værst ud for Lolland Kommune, der står til et fald af unge i 2040 på 26,4 procent. 

Lige i hælene på Lolland Kommune ligger Kalundborg og Vordingborg kommuner med et forventet fald på henholdsvis 25,1 procent og 25,4 procent.

Omvendt står storbyerne København og Århus til en tilgang af unge i aldersgruppen.

Unge søger mod storbyerne

En af de unge, der er født og opvokset i Vordingborg, er 18-årige Michael Wittrock.

Han har i en årrække været medlem af Vordingborg Ungdomsråd og har på nærmeste hold kunnet fornemme, at de unge søger væk fra kommunen.

- Jeg oplever oftere og oftere, at det bliver en form for prestigesymbol at bo i storbyen og komme væk herfra, siger han.

At de unge søger væk fra provinsen og mod storbyerne, er ikke nogen ny udvikling. Til gengæld overrasker hastigheden, lyder det fra SMVdanmark.

- Det er rigtig voldsomt. Hvis jeg var borgmester, ville jeg skynde mig at få lavet en plan, siger Jesper Beinov, direktør i SMVdanmark.

Jesper Beinov, direktør i SWVdanmark, har flere bud på løsninger på problemet.
Jesper Beinov, direktør i SWVdanmark, har flere bud på løsninger på problemet. Foto: Simon Reiter - TV2 ØST

SMVdanmark er en interesseorganisation, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder. Direktøren peger på, at et af problemerne ved de unges flugt er, at erhvervslivet vil få svært ved at finde arbejdskraft lokalt.

- Så de ting, man vil have lavet lokalt, kan så ikke udføres, eller også bliver det meget dyrere. Det vil sige, at det vil øge fraflytningen, siger Jesper Beinov.

Hele regionen rammes

Selvom omfanget af fraflytningerne varierer på tværs af regionen, så er der ikke én kommune i vores sendeområde, der kan se sig fri fra den negative tendens.

- Det er jo ikke bare Lolland-Falster, som vi traditionelt ved bliver ramt. Det er så sandelig også Vestsjælland, og det er også helt oppe på Næstved-kanten, forklarer Jesper Beinov.

I Næstved Kommune vil der ifølge analysen være 15,4 procent færre unge i 2040. Og det tal kommer bag på byens borgmester.

- Det er da noget overraskende, at faldet er så markant, siger Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.

Flere mulige løsninger

SMVdanmark har flere bud på løsninger til problemet. 

En af dem er at gøre det nemmere at blive boende i sin hjemkommune, selvom man læser et andet sted. Det er også vigtigt, at de unge har mulighed for at sadle om til en håndværkeruddannelse, hvis man for eksempel har valgt en forkert uddannelse i første omgang, lyder det.

Spørger man borgmesteren i Næstved Kommune, handler det også om at gøre sig til for de unge.

- Det gør man ved blandt andet at spørge de unge, hvad der skal til for at de synes, at uddannelserne er attraktive.

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune, mener, at det handler om at gøre det attraktivt for unge at blive boende.
Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune, mener, at det handler om at gøre det attraktivt for unge at blive boende. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Her peger Carsten Rasmussen specifikt på værdien i, at Professionshøjskolen Absalon flytter ind i centrum nær Næstved Banegård.

- Det gør jo, at de unge måske synes, at det er lidt sjovere at tage uddannelsen i Næstved.

Udover Næstved Kommune har TV 2 ØST taget kontakt til borgmestrene i Lolland, Guldborgsund, Vordingborg og Kalundborg Kommuner. Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune, samt Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune, har ingen kommentarer til historien. Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune, er på ferie, oplyser kommunikationsafdelingen i Kalundborg Kommune, og Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune, er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.  


Nyhedsoverblik