¨

Uddannelsesminister vil afskaffe minuskarakter

SF vil ændre skala, så karakteren -3 fjernes. Uddannelsesministeren er enig i, at minuskarakteren bør droppes.

Arkivfoto. Foto: Daniel Brøns

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil af med karakteren -3 på karakterskalaen.

Det fortæller hun til DR Nyheder.

Ministerens budskab kommer, efter at SF er kommet med et forslag om en ny karakterskala.

- Blandt andet lytter jeg mig til, at de gerne vil af med minuskarakteren. Den følelse har jeg også som minister, må jeg sige, siger Ane Halsboe-Jørgensen til DR Nyheder.

Det virker forkert på mig, at vi kan bedømme vores børn og unge med minuskarakterer.

Ane Halsboe-Jørgensen (S), Uddannelses- og forskningsminister

- Det virker forkert på mig, at vi kan bedømme vores børn og unge med minuskarakterer.

- Det signal der ligger i det, det er jeg ikke tilhænger af, lyder det fra ministeren.

Minuskarakteren, som ministeren ønsker at droppe, gives for den helt uacceptable præstation.

Karakterskalaen har i dag syv trin: -3, 00, 02, 4, 7, 10 og 12. For at bestå skal man mindst have karakteren 02.

SF foreslår ifølge DR Nyheder, at karakterskalaen skal laves om, så den i stedet har trinene 0, 2, 4, 6, 8, 10 og 12, hvor karakteren 2 eller højere er bestået.

Sådan bliver elever bedømt i dag

 • -3: Den ringe præstation. Gives for den helt uacceptable præstation. Med denne karakter er man dumpet. Svarer til 00 på den gamle skala.
   
 • 00: Den utilstrækkelige præstation. Gives for den utilstrækkelige præstation, der ikke demonstrerer en acceptabel grad af opfyldelse af fagets mål. Med denne karakter er man dumpet. Svarer til 03 eller 5 på den gamle skala.
   
 • 02: Den tilstrækkelige præstation. Gives for den tilstrækkelige præstation, der demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål. Svarer til 6 på den gamle skala.
   
 • 4: Den jævne præstation. Gives for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål med adskillige væsentlige mangler. Svarer til 7 på den gamle skala.
   
 • 7: Den gode præstation. Gives for den gode præstation, der demonstrerer opfyldelse af fagets mål med en del mangler. Svarer til 8 eller 9 på den gamle skala.
   
 • 10: Den fortrinlige præstation. Gives for den fortrinlige præstation, der demonstrerer omfattende opfyldelse af fagets mål med nogle mindre væsentlige mangler. Svarer til 10 på den gamle skala.
   
 • 12: Den fremragende præstation. Gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets mål med ingen eller få uvæsentlige mangler. Svarer til 11 eller 13 på den gamle skala.

Kilde: Undervisningsministeriet.

Se mere

Ane Halsboe-Jørgensen ønsker dog ifølge DR Nyheder ikke at sige, om hun støtter det fulde SF-forslag.

Skal gøre op med nulfejlskultur

Undervisningsordfører Jacob Mark (SF) fortæller, at ændringen af skalaen skal være med til at gøre op med nulfejlskulturen i uddannelsessystemet.

- Det kræver, at vi skruer ned for karakterer i det hele taget. Men det kræver også, at vi ændrer karakterskalaen, siger Jacob Mark til Ritzau.

Partiet vil desuden ændre beskrivelserne af, hvad man skal gøre for at få en god karakter.

- I dag handler det alene om at få nul fejl, hvor den tidligere skala også belønnede kreativitet og originalitet, siger Jacob Mark.

Skal kunne bruges internationalt

Det var i 2006, at syvtrinsskalaen blev indført i stedet for den gamle 13-skala. Den nye skala skulle blandt andet sikre en bedre sammenligning af karakterer internationalt.

Ifølge SF vil også en ny skala kunne bruges internationalt.

- Vores vurdering er, at man også vil kunne bruge denne her udenlands. Den ligger jo også meget tæt op af den skala, man ændrede til (i 2006, red.), siger Jacob Mark.

De Radikales uddannelsesordfører, Katrine Robsøe, vil ligesom SF og ministeren have gjort op med karakteren -3.

- Det giver ikke mening, at unge mennesker kan dømmes til minus. Samtidig er der uhensigtsmæssige hop i den nuværende skala, som vi vil se på, siger hun og understreger, at en ny skala stadig skal kunne bruges internationalt.

I Dansk Folkeparti er uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl også klar til at droppe -3. Han ønsker dog at genindføre den gamle 13-skala.

- Vi kan være bekymrede for, at den ligner for meget den nuværende, hvis man ændrer den til en 0-12-skala, siger han og afviser bekymring om, at 13-skalaen vil give problemer internationalt.

- Vi skal lave en skala, som fungerer godt i det danske uddannelsessystem og er god for de danske studerende, så må vi forklare resten af verden, hvordan den egentlig kan sammenlignes, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App