Truet fugl slår rekord efter mild vinter

Der er aldrig blevet observeret så mange af de røde glenter i den danske vinter. En anden sjælden fugl er også blevet spottet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mens nogle savner snebyger og kulde til kælken og den klassiske snemand med gulerodsnæsen i den danske vinter, så glæder fugleentusiasterne sig over den milde vinter.

quote Den milde vinter har betydet, at mange glenter er blevet i landet i stedet for at trække mod mildere himmelstrøg i syd

Per Rasmussen, Dansk Ornitologisk Forenings artscaretaker for rød glente

For den milde danske vinter med høje temperaturer betyder nemlig, at den danske vinterrekord af røde glenter er blevet slået med flere end et halvt hundrede fugle, da Dansk Ornitologisk Forening (DOF) holdt sin årlige midvintertælling af de røde rovfugle på og omkring artens overnatningspladser.

Der blev helt nøjagtig spottet 432 røde glenter, da der i den forgangne weekend blev holdt fugletælling.

- Den milde vinter har betydet, at mange glenter er blevet i landet i stedet for at trække mod mildere himmelstrøg i syd. Det lykkedes os at finde flere nye overnatningspladser for glenterne, der har for vane at skifte sovesteder med jævne mellemrum, så det kræver erfarne observatører at få godt styr på fuglene, siger Per Rasmussen, der er Dansk Ornitologisk Forenings artscaretaker for rød glente, til foreningens egen hjemmeside.

Flest glenter i storstrømsområdet

Cirka 100 ornitologer deltog i weekendens landsdækkende glentetælling, som blev gennemførte for sjette år i træk.

Et halvt hundrede lokaliteter i Danmark huser rød glente på denne tid af året, hvor mange af fuglene samles til kollektiv overnatning. Tællingen gav større glentetal fra 12 overnatningspladser.

På to af lokaliteterne fik ornitologerne også sort glente i kikkerten. Denne vinter er der fire steder i Danmark observeret sort glente, der aldrig tidligere har optrådt som vintergæst på vores breddegrader.

Det kan ifølge Dansk Ornitologisk Forening være et varsel om et nyt fænomen i den danske natur, nemlig sorte og røde glenter til fælles overnatning.

- Sort glente yngler tæt på Danmark syd for Østersøen, blandt andet i Polen og det tidligere Østtyskland. Og i Sverige har den ynglet årligt de senere år. Det er nærliggende at spå, at den røde glentes nære slægtning kan være på vej som en kommende ny ynglefugl i Danmark. At den ligefrem holder vinter i den danske natur, peger i retning af, at den i disse år udvider sin udbredelse mod nord, siger Per Rasmussen.

Her blev glenterne spottet.

De fleste røde glenter blev talt i den østlige del af Danmark. Østjylland og Storstrømsområdet er de egne, hvor flest glenter i timen før solnedgang cirkler omkring i terrænet og giver opvisning i rovfugleflugt.

På europæisk plan er den røde glente ifølge Dansk Ornitologisk Forening stadig truet blandt andet på grund af forfølgelse på overvintringspladserne i vinterkvarteret i Spanien.